Lauantai, 19.10.2019 
Uljas
Kotimaa

Rajavartiolaitoksella noin 215 koiraa - yleisin saksanpaimenkoira

  • Karjalainen
Suomen valtakunnan rajoja vartioi tällä hetkellä noin 215 rajakoiraa. Pääasiallisesti käytetty rotu on saksanpaimenkoira sen yleisten ominaisuuksien ja säänkestävyyden vuoksi. Muita Rajavartiolaitoksessa käytössä olevia rotuja ovat muun muassa labradorinnoutaja ja belgianpaimenkoira.

Rajojen valvontaan erikoistuneet koirat toimivat maastossa Euroopan unionin ulkorajalla. Ne osaavat ilmaista ja ajaa henkilön tekemää jälkeä sekä etsiä esineitä ja henkilöitä maastossa ja rakennuksissa. Osalle koirista annetaan myös suojelukoulutus.

Rajatarkastuskoirat etsivät rajanylityspaikoilla ajoneuvoihin kätkeytyneitä henkilöitä ja huumeita. Merivartiokoirat toimivat merialueella meripelastuksen tukena sekä suorittavat rahtialuksissa alustarkastuksia etsien kätkeytyneitä ihmisiä ja huumeita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työtehtävissään rajakoirat voivat erikoistua esimerkiksi rajojen valvontaan, rajatarkastuksiin, merivartiointiin tai erikoistehtäviin. Pentueita on tuotettu yli 50 kappaletta 60-luvun alkupuolelta lähtien. Nykyisin rajavartioston oma jalostustoiminta elää hiljaiseloa, ja koirat hankitaan pääosin pentuina kotimaisilta kasvattajilta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa