Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Kotimaa

Suomessa kuluu enemmän palmuöljyä kuin kahvia

  • Karjalainen
Vanhat kumipuut on raivattu pois ja paljas maa odottaa palmujen kasvamista suojakseen. Vanhat kumipuut on raivattu pois ja paljas maa odottaa palmujen kasvamista suojakseen.

Suomalainen kuluttaa palmuöljyä enemmän kuin kahvia. Palmuöljy on maailman suosituin ruokaöljy, ja Suomessakin sitä syödään joka päivä. Kun paahdettua kahvia kuluu suomalaista kohden keskimäärin kymmenen kiloa vuodessa, on palmuöljyn keskimääräinen kulutus 58 kiloa henkeä kohden.

Palmuöljyn käyttöön liittyy eettisiä ongelmia, sillä sen viljely tuhoaa sademetsiä ja vie elintilaa uhanalaisilta eläinlajeilta. Uuden elintarviketietoasetuksen mukaan pakkauksissa pitää luetella kaikki tuotteessa käytetyt kasviöljyt.

Siirtymäaikaa on joulukuuhun saakka. Aikaisemmin merkinnäksi riitti pelkkä kasviöljy. Palmuöljy on yleinen raaka-aine eineksissä ja leivonnaisissa. Kaikesta tuotetusta palmuöljystä 80 prosenttia menee elintarviketeollisuuteen.

Suomessakin elintarviketeollisuus käyttää palmuöljyä useita tonneja vuosittain, koska sitä on vaikea korvata millään muulla tuotteella.

- Käytämme sitä munkkien ja lihapiirakoiden paistorasvana. Monella korvaavalla tuotteella saattaa tulla sivumakuja, viestintäpäällikkö Mira Perander Vaasan Oy:stä kertoo.

Yksi ratkaisuyritys palmuöljyn ongelmiin on RSPO-sertifikaatti, jonka tarkoitus on vakuuttaa, että öljy on vastuullisesti tuotettua. Maailman elintarvikejätit Nestlé ja Unilever ovat sitoutuneet käyttämään vain RSPO-öljyä, suomalaisista valmistajista samoin tekevät muun muassa Saarioinen, Vaasan, Fazer, S-ryhmä ja Kesko.

Suurimmat palmuöljyn tuottajat ovat Indonesia ja Malesia. Palmuöljyn tuotanto on nyt noin 50 miljoonaa tonnia vuodessa. Kulutuksen arvioidaan kasvavan yli 70 miljoonaan tonniin vuoteen 2050 mennessä.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa