Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Kotimaa

Vertaistoiminta antaa voimia - erityistaitoja ei tarvita

  • Karjalainen
81-vuotias Timo Kervinen ja hänen puolisonsa, 76-vuotias Sinikka Kervinen, kuvailevat vapaaehtoista ikäihmisten vertaistukena toimimista elämän korkeakouluksi.

-  Olen oppinut valtavasti kaikilta niiltä ihmisiltä, joiden luona olen saanut käydä. Monta asiaa elämästä olisi jäänyt kokonaan tietämättä, ellen olisi tähän toimintaan ryhtynyt, Sinikka Kervinen sanoo.

Timo Kervisen mielestä antoisaa on se, että monen ikätoverin elämänkokemukset ovat samankaltaisia kuin hänellä itsellään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Meitä nuorempiakin ihmisiä on jo lähtenyt elämästä. Omasta kunnosta pitää huolehtia ja siksi liikummekin paljon, satoja kilometrejä vuodessa pyöräilevä Timo Kervinen kertoo.

Kervisille Kontioniemessä toimivan Esperi Hoivakoti Kontiolinnan asukkaiden avustaminen on tärkeää, ja vapaaehtoisten satsausta pidetään hoitokodissa erittäin arvokkaana.

-  On niin monia yksinäisiä ihmisiä, joiden omaiset asuvat kaukana eivätkä pääse jakamaan arkea ikääntyvien sukulaisten kanssa, Sinikka Kervinen sanoo.

Kervisiä pyydettiin aikoinaan ryhmäkodin asukkaiden kummeiksi, kun he ensin olivat tutustuneet asukkaisiin muun muassa ulkoiluttamalla heitä.

-  Se oli suuri kunnia, Sinikka Kervinen sanoo.

-  Asukkaiden kanssa käydään joskus vaikka sairaalassa, jos sellainen tarve on. Hautajaisissakin olemme olleet saattoväkenä.

Ryhmäkodin asukas Taimi Nuutinen kertoo, että Sinikka Kervisen kanssa käydään muun muassa kävelemässä.

Esperi Hoivakoti Kontiolinnan yksikön päällikön Eila Turusen mukaan ryhmäkodin asukkaiden kummiksi voi hakeutua kävelemällä ovesta sisään.

-  Soveltuvuutta tarkastelemme asukaskohtaamisissa ja haastatteluissa. Tietysti ratkaisevaa on se, mistä lähtökohdista ja millaisella asenteella ihminen hakeutuu vapaaehtoistoimintaan. Auttamisen halu on se, millä on merkitystä, Turunen tuumii.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi