Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Kotimaa

Linuxilla vankka kannattajakuntansa - suosio kasvaa tasaisesti

  • Karjalainen
Suomenruotsalaisen Linus Torvaldsin kehittämää Linux-ydintä käyttävät käyttöjärjestelmät kasvattavat suosiotaan tasaisesti. Kotitietokoneissa yleisimmät käyttöjärjestelmät kuuluvat edelleenkin Microsoftin Windows-perheeseen, mutta myös Applen OS X -järjestelmällä ja pingviinimaskotistaan tunnetun Linuxin ympärille rakennetuilla järjestelmillä on vakaat kannattajakuntansa.

Käyttöjärjestelmä on ikään kuin tietokoneen pääohjelma. Se mahdollistaa muiden ohjelmien toiminnan, hallitsee tietokoneeseen liitettyjen laitteiden ja sen osien välisiä toimintoja sekä hallinnoi tietokoneen resursseja. Käyttäjälle se näyttäytyy muun muassa työpöytänä ja tiedostohakemistoina.

Kiinnostusta Linuxia kohtaan kasvattaa tällä hetkellä Windows XP -käyttöjärjestelmän päivitysten lakkaaminen. XP:stä pitäisi vaihtaa pois tietoturvauhkien vuoksi, mutta uudet ja enemmän tietokonetehoja vaativat Windows-järjestelmät eivät välttämättä toimi kunnolla vanhoilla koneilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä saa osan harkitsemaan käyttöjärjestelmän vaihtamista Linuxiin, sillä se on uusia Windows-käyttöjärjestelmiä kevyempi ja toimii siis hitaammallakin koneella.

-  Viime kuukausina olemme jonkin verran vaihtaneet käyttöjärjestelmiä XP:stä Linuxiin. Myös sitä on tehty, että on laitettu Linux toisen järjestelmän rinnalle, jotta jos toinen ei toimi, niin ainakin toinen toimisi, kertoo sekä teknistä tukea tarjoavien Korttelinörttien että Avoimen ATK-kerhon toiminnassa mukana oleva Reino Ylönen.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta