Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Palveluasumisen lisäämisestä hyötyä kuntataloudelle?

  • Karjalainen
Kunnan laitospaikkojen muuttaminen palveluasumiseksi on kunnan kannalta kannattavaa, kertoo Savon Sanomat.

-  Kuntatalouden kannalta tämä saattaa olla optimaalista, sillä laitos- ja palveluasumisen kustannukset jakautuvat eri lailla, toteaa Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen.

-  Ehkä lopulta kulut tulevat jostain samasta tuutista, mutta kuntien yksiköiden omat talousvastuut painavat. Joskus ehkä käy niin, että pidetään hyvänä, että joku toinen maksaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Karjalainen löytää jo seuraavan teoreettisen maksajan julkisten tahojen jälkeen.

-  Kuntatalouden ahdinko on sellainen, että pitää keskustella siitä, millä tavalla ikäihmisten omaa omaisuutta pitää tai voi käyttää hoito- ja asumiskustannuksiin.

Kuluttajavirasto yritti muutama vuosi sitten selvittää palveluasumisen hintoja. Selkeää vastausta tähän ei kuitenkaan saatu.

-  Muuttuvia tekijöitä on erittäin paljon, joten todellisten kustannusten arvioiminen on vaikeaa, Karjalainen toteaa.

Suomen kuuden suurimman kaupungin omissa selvityksissä vanhusten tehostettu palveluasuminen maksoi palvelumodulin osalta 140 euroa vuorokaudessa vuonna 2012. Laitoshoito kokonaisuudessaan maksoi 180 euroa.

Kunnat voivat määritellä palveluasumisen hinnan itse. Tarkemman ohjeistuksen puuttuessa kuntakohtaiset erot ovat selkeitä paitsi hinnoittelussa, myös palvelun sisällössä.

-  Tarkkana pitää olla etenkin palvelutaloon muutettaessa siitä, mihin on oikeutettu, kun kunta määrittelee mitä palveluun sisältöön kuuluu.

Asiasta uutisoi Savon Sanomat: http://www.savonsanomat.fi/savo/palveluasumisen-todellisia-kuluja-ei-tieda-kukaan/1785090.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi