Keskiviikko, 8.4.2020 
Suoma, Suometar
Kotimaa

Hyppy tuntemattomaan - rakennusprojekti on elämän suuria päätöksiä

  • Karjalainen
Omakotitalorakentajaksi ryhtyminen on monille hyppy tuntemattomaan, eikä vähiten siksi, että rakentamisen kustannuksia on vaikea etukäteen täysin arvioida. Talonsuunnittelu alkaa yleensä tontin valinnasta.

-  Taajama-alueella tontit ovat useimmiten kalliimpia kuin haja-asutusalueella. Joensuun seudulla omistustonttien hinnat putoavat noin kolmasosalla, jos tontti on 15 kilometriä kaupungin keskustan ulkopuolella. Vuokratonteissa hinnat ovat lähestulkoon samalla tasolla, Rakennus ja Saneeraus M&M Oy:n toimitusjohtaja Markku Surakka kertoo.

Tontin muoto, maanmuodot ja kaavamääräykset vaikuttavat rakennuskustannuksiin. Omassa rauhassa kallionnokassa komeileva talo saattaa ajatuksena houkutella, mutta ennen kuin ryhtyy toimeen, on syytä tietää tämä: perustusten tekeminen on kalleinta kallioiseen maastoon, jossa täytyy tehdä paljon louhintaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Paketti- tai elementtitalo, vai päädytäänkö rakentamaan pitkästä tavarasta? Talotehtaiden ratkaisuissa houkuttaa helppous ja monesti myös nopeus. Melko varhaisessa vaiheessa on valittava myös käytettävä lämmitysmuoto.

-  Useimmiten pitkästä tavarasta rakentaminen tulee kuitenkin edullisemmaksi, Markku Surakka tietää.

Jos on kätevä käsistään voi työkustannuksia saada pienemmäksi tekemällä osan itse. Tietyt työvaiheet, kuten vesieristäminen, vaativat kuitenkin sertifioidun tekijän.

-  Rakennustyömaalla riittää kuitenkin jatkuvasti myös sellaisia työtehtäviä, joista selviää vähäisemmilläkin rakentajantaidoilla, esimerkiksi työmaasiivousta ja -jätteiden kuljettamista kaatopaikalle, ulkomaalausta sekä pihanrakentamista, Surakka sanoo.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisen Rakenna ja sisusta -teemaliitteestä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa