Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Kotimaa

Opintotukeen muutoksia tänä vuonna - enemmän rahaa, vähemmän aikaa

  • Karjalainen
Lakimuutoksen myötä opintotukiin tulee uudistuksia tämän vuoden aikana. Opintotuki on ollut jo useiden vuosien ajan samalla tasolla, joten siihen tehtiin kerralla monia muutoksia.

-  Opintotuen taso on jäänyt jälkeen, koska siihen ei ole tehty korotuksia pitkään aikaan. Nyt tehtävät muutokset parantavat kokonaisvaltaisesti opintotuen tasoa, Kelan opintotukiryhmän pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen kertoo.

Kaikkia opiskelijoita koskee opintorahan 1,3 prosentin indeksikorotus. Uusi korkeakouluopiskelija saa syksyllä 2014 opintorahaa enimmillään noin 335 euroa, opintonsa aiemmin aloittanut taas noin 302 euroa. Toisen asteen opintoraha nousee suurimmillaan 249 euroon. Lisäksi kaikkien opiskelijoiden valtiontakaamaa opintolainaa korotetaan 100 eurolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uusien korkeakouluopiskelijoihin vaikuttavat uudistukset nostavat opintorahaa ja lyhentävät enimmäistukiaikaa tutkinto-opinnoissa viidellä kuukaudella. Syksyllä 2014 tai sen jälkeen ensimmäiset korkeakouluopintonsa aloittava saa noin 11 prosenttia suuremman opintorahan verrattuna aikaisemmin aloittaneisiin.

Lisäksi uusia opiskelijoita koskee uusi opintotukietuus, opintolainahyvitys. Hyvitys on Kelan maksama ylimääräinen opintolainan lyhennys sellaiselle korkeakouluopiskelijalle, joka suorittaa tutkinnon määräajassa ja on nostanut opintolainaa korkeakouluopintoihinsa yli 2  500 euroa.

Myös toisen asteen opintotukeen on tehty muutoksia, jotka koskevat muun muassa opintotukikuukausia sekä vanhempien tulorajoja. Vuoden 2014 syksyllä vanhempien tulorajoja korotetaan niin, että itsenäisesti asuville 18-19-vuotiaille ei myönnetä opintorahaa, jos vanhempien vuositulot ovat vähintään 73  200 euroa.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta