Keskiviikko, 8.4.2020 
Suoma, Suometar
Kotimaa

Lumimäärä Pohjois-Karjalassa mittaushistorian pienin

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan länsiosissa on lunta ajankohtaan nähden historiallisen vähän, tiedotti ely-keskus keskiviikkona.

Tämän viikon maanantaina tehdyissä lumilinjamittauksissa Kontiolahden Varparannassa lumen vesiarvoksi eli lumikerroksesta sulatettuna muodostuvan vesikerroksen paksuudeksi mitattiin 21 millimetriä ja Liperin Jyrinkylässä 23 millimetriä. Keskiarvo tähän aikaan vuodesta on vuosina 1986-2013 ollut Varparannassa 126 mm ja Jyrinkylässä 122 mm.

Vuodesta 1986 alkaneen mittaushistorian tähän mennessä vähälumisin maaliskuu oli Jyrinkylässä vuonna 1997 (64 mm) ja Varparannassa vuonna 2007 (66 mm).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalan lumisinta seutua ovat maakunnan itä- ja pohjoisosat, joissa sielläkin lunta on tällä hetkellä selvästi keskimääräistä vähemmän.

Lumipeite jäi tänä talvena reilusti tavanomaista vähäisemmäksi koko maakunnassa erityisesti lämpimän joulukuun sekä vähäsateisen tammikuun ja leudon helmikuun takia. Maaliskuun alussa lämmenneen sään takia lumipeite on huvennut maaliskuun alkupuolella reippaasti.

Tänä talvena eniten lunta oli aivan koillisosissa Pohjois-Karjalaa, missä lumen vesiarvoksi mitattiin helmikuussa ja maaliskuussa enimmillään noin 100 mm. Kaikkein vähiten lunta oli maakunnan etelä- ja länsiosissa, vedeksi muutettuna enimmillään noin 35 mm. Keskimäärin lumen vesiarvo on Pohjois-Karjalassa suurimmillaan hieman maaliskuun puolenvälin jälkeen.

Lumipeitteen linjamittausten avulla pyritään saamaan selville paikkakunnan keskimääräinen lumensyvyys sekä lumipeitteeseen sisältyvä vesimäärä, jota kutsutaan lumen vesiarvoksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa