Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Kotimaa

Naiset huumeidenkäyttäjistä heikoimmilla -"20 vuoden aikana selvä muutos"

  • Karjalainen
Vaikka huumausaineiden tarjonnan yleistyminen näkyy hitaasti tai ei lainkaan koko väestön tasolla, pienissä äärimmäisissä väestöryhmissä vaikutukset ovat todella suuret, kertoo Savon Sanomat.

Huumeiden käytön muutokset näkyvät erittäin selvästi Suomen naisvangeissa. Vankilaan useimmiten väkivaltarikoksista joutuvat naiset ovat yhä sairaampia ja päihdeongelmaisempia.

-  Naisvangeissa on 20 vuoden aikana tapahtunut selvä muutos, joka johtuu huumeiden käytön yleistymisestä sekä päihteiden käyttöön liittyvän elämäntavan yleistymisestä, ylilääkäri Päivi Viitanen Vankisairaalasta kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen naisvankien terveydentilasta on tehty laaja tutkimus osana kansallista vankien terveystutkimusta. Tutkimukseen osallistui 41 prosenttia Suomen kaikista naisvangeista eli 101 Hämeenlinnan vankilan naisvankia.

-  Naisvangeista huumeiden väärinkäyttö tai -riippuvuus diagnosoitiin 70 prosentilla. Tyypillistä oli, että huumeiden käytön rinnalla oli säilynyt runsas alkoholin käyttö.

-  Naisista 52 prosentilla oli C-hepatiitti. 16-24-vuotiaista naisista C-hepatiitti oli jopa 71 prosentilla. Kun C-hepatiittiin liittyy myös alkoholiriippuvuus, jo nuorilla naisilla oli vahvat riskitekijät maksakirroosille.

Asiasta kirjoitti Savon Sanomat: http://www.savonsanomat.fi

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi