Keskiviikko, 25.11.2020 
Kaija, Kaisa, Katri
Kotimaa

Kivulias prosessi pois vanhoillislestadiolaisuudesta - "halusin antaa irtautuneille äänen"

  • Karjalainen
Topi Linjamalle irtautuminen vanhoillislestadiolaisuudesta on ollut vuosien prosessi. Topi Linjamalle irtautuminen vanhoillislestadiolaisuudesta on ollut vuosien prosessi.
Joensuulaisen Topi Linjaman toimittamassa kirjassa toistakymmentä ihmistä kertoo, millaista on irtautua vanhoillislestadiolaisesta herätysliikkeestä.

-  Moni on kertonut olevansa yksin liikkeestä irtautumiskokemuksensa kanssa. Siitä ei haluta kuulla liikkeen sisällä, eivätkä ulkopuoliset välttämättä ymmärrä, miten suuresta asiasta on kyse. Sosiaaliset suhteet, maailmankuva, identiteetti ja moraali täytyy ehkä rakentaa uudelleen, Linjama sanoo.

Eroaminen vanhoillislestadiolaisuudesta ei käy nappia painamalla. Liike koskettaa tavalla tai toisella noin 120  000 suomalaista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Topi Linjama on 37-vuotias joensuulainen viisilapsisen perheen isä, joka on vuosien mittaan julkisesti sanoittanut suhdettaan vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen ja sen opetukseen.

-  Halusin antaa irtautuneille äänen, Linjama perustelee.

Hän ei tunne tarvetta lakkauttaa vanhoillislestadiolaista liikettä tai edes ravistella uskovaisten maailmankuvaa. Hän toivoo, että sekä liikkeen sisällä että sen ulkopuolella pystyttäisiin ymmärtämään niitä ihmisiä, jotka kipuilevat yhteisöön kuulumisen tai siitä irtaantumisen kanssa.

-  Ihmisillä saisi olla entistä enemmän tilaa ja tapoja olla mukana liikkeessä.

”Maltillinen ja tukevasti Raamattuun perustuva ympäristöeettinen keskustelu herätysliikkeen sisällä olisi paikallaan. Eräs lähtökohta voisi olla Lisääntykää ja täyttäkää maa-käskyn tarkastelu esimerkiksi lähimmäisenrakkauden tai kultaisen säännön näkökulmasta.”

Näin hän kirjoitti blogissaan vuonna 2009. Ja lumipallo alkoi vyöryä. Linjama kutsuttiin hoitokokoukseen, mikä herätti paljon uusia kysymyksiä.

- Ilman hoitokokousta silmäni eivät ehkä olisi auenneet sille, millainen näytelmä uskonnollinen liike voi olla. Yksimielisyyden illuusion ylläpitäminen ja kuuliaisuus yhteisön opetukselle voivat tarvittaessa ohittaa kaiken muun.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi