Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Kotimaa

Rappeutuva Sortavala - ihanan rumaa ja kaunista

  • Karjalainen
Sortavalan kaupungin arvokkaat rakennukset ovat tuhoutuneet tai ränsistyneet sellaista vauhtia, että kaupunki on menettänyt vuonna 1990 saamansa historiallisen kaupungin statuksen. Status myönnettiin ainutlaatuisen rakennusperinnön säilyttämiseksi.

Kansalaisjärjestö Sortavalan kansalaisneuvosto ei kuitenkaan vielä luovuttaisi, vaan se taistelee statuksen palauttamisen puolesta. Vetoomus Karjalan tasavallan hallitukselle on lähtenyt äskettäin.

Sortavalan arvokas arkkitehtooninen kokonaisuus, joka rakentui 1860  -  1930-luvuilla, kärsii tulipaloista, laiminlyönneistä ja vääristä korjaustavoista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viimeisen kymmenen vuoden aikana tulipaloissa on tuhoutunut nelisenkymmentä arkkitehtuuriltaan arvokasta rakennusta.

Tammikuisessa tuhopoltossa tuhoutui vuonna 1901 valmistuneen Sortavalan yleissairaalan. Tammikuussa tuhoutui myös hirsirunkoinen vanha omakotitalo, jonka palossa kuoli kolme ihmistä. Toissa vuonna menetettyjen listalle kirjattiin Sortavalan seminaarirakennus.

Kaupunkikuvaan olleellisesti kuuluvat puiset rakennukset Raatihuone ja paloasema ovat tyhjillään ja huolestuttavasti ränsistymässä.

Vielä vuonna 2003 Karjalainen otsikoi toiveikkaasti, että ”Sortavalan puuarkkitehtuuri pelastetaan”. Nykyisin kävijät joutuvat toteamaan, että 1990-luvulla korjatut kohteet näyttävät kurjilta.

Kaikkialla näkee rikkinäisiä räystäitä, repsottavia rännejä, seinälle vettä puskevia syöksytorveja, vuotavia ikkunapieliä. Se, mitä tulipalo ei tuhoa, lahoaa ajastaan korjauskelvottomaksi.

-  Rakennusten omistajat omavaltaisesti vaihtavat historiallisia ovia, ikkunoita, rakenteita ja julkisivun väritystä, mikä pilaa arkkitehtuurin.

-  Kauniita graniittisokeleita on pilattu maalilla, historiallisia koristelistoja määrätietoisesti hävitetty ja graniittiset aidat rikottu. Myös kiviset vesikourut ja viemärinkannet ovat rikki tai kadonneet, museon johtaja Vera Nosova toteaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi