Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Kotimaa

Syyte: 19-vuotiaalta kiristettiin omaisuutta Utransaaressa

  • Karjalainen

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa luettiin kahdelle nuorelle miehelle syyte törkeästä kiristyksestä. Heidän epäillään yhdessä ja yksissä tuumin pakottaneen 19-vuotiaan nuorukaisen luopumaan varoihinsa nähden huomattavasta summasta, johon heillä ei ollut laillista oikeutta.

Kihlakunnansyyttäjä Reijo Rapo katsoo, että 21-vuotias kontiolahtelainen mies ja vuotta nuorempi joensuulainen ovat viime vuoden kesä-joulukuussa vaatineet uhrilta 2  500 euroa ja sille huomattavia korkoja.

Korkoineen vaaditun summan epäillään nousevan tuhansiin euroihin, ja tämän lisäksi uhrilta oli vaadittu autoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uhri ehti maksaa kiristäjilleen 500 euroa ja luovuttaa käytetyn auton, jonka kaksikko hylkäsi kelpaamattomana. Kaksikon epäillään useita kertoja viime kesän ja syksyn aikana pakottaneen uhrin tapaamisiin suojaisiin paikkoihin, joissa tekaistuja vaatimuksia esitettiin uhkaavin ottein.

Syyttäjä katsoo lisäksi, että kaksikko on tehnyt rikoksen liivijengi United Brotherhoodin Karjala-alaosaston jäseninä, mikä tulisi ottaa huomioon koventamisperusteena tuomioissa. Syyttäjän mukaan vastaajat ovat esittäneet vaatimuksensa röyhkeästi alistavalla käyttäytymisellä ja antaneet pahaenteisellä toiminnallaan mielikuvan väkivallan uhasta tai muusta pahasta, mikäli uhri ei taivu vaatimusten edessä.

Vanhempi vastaajista esiintyi vaatimuksia esittäessään pukeutuneena rikollisjärjestöksi luokitellun ryhmän jengiliiveihin. Vastaajien puolustukset kiistivät täysin jutun ja katsoivat myös, ettei se ainakaan täytä törkeän kiristyksen tunnusmerkistöä. Nuorempi vastaajista kiisti myös kuulumisen UB-kerhoon.

Tilanne lähti liikkeelle, kun 21-vuotiaan auto oli ollut lainassa eräällä muulla miehellä, joka oli seurueineen pestannut 19-vuotiaan kuskiksi yönseuduksi. Aamun valjetessa 19-vuotias vei seurueen jäsenet koteihinsa, ja auto jäi kuskin haltuun.

21-vuotias sai kuulla tästä ja otti 19-vuotiaan otteeseensa yhdessä toisen vastaajaksi joutuneen kanssa. Kaksikon epäillään kuljettaneen kesäkuun alussa 19-vuotiaan syrjäiselle paikalle Utransaareen laavulle vaatien aluksi kännykän jättämistä autoon. Uhri murtui laavulla esitettyihin tekaistuihin vaatimuksiin ja lupasi henkirikoksen tai muun väkivaltarikoksen pelossa luovuttaa 2  500 euroa tai niiden sijasta autonsa.

Syytteen mukaan autonomistajalle ei ehtinyt aiheutua lyhytaikaisesta auton käytöstä mitään vahinkoa, eikä omistaja ollut tehnyt asiasta edes ilmoitusta poliisille, joten vaatimukset uhria kohtaan ovat olleet täysin perusteettomia. Molemmille vaaditaan yli kahden vuoden ehdotonta vankeutta. 21-vuotias mies vangittiin jutusta joulukuussa. Miehellä on rikostaustaa, ja syyttäjä vaatiikin hänen lähes neljän vuoden pituista jäännösrangaistustaan myös täytäntöönpantavaksi. Nuoremmalla vastaajalla on puhdas rikosrekisteri.

Uhri vaatii takaisin 500 euroa ja lisäksi kärsimyskorvausta 2  000 euroa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa