Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Kotimaa

Liki lumettoman talven yllätystilasto - sateita keskiarvoa enemmän

  • Karjalainen
Kuluva talvi jää Pohjois-Karjalan ja eteläisen Suomen säähistoriaan vähän lumen talvena. Lumitilanne oli Oulusta Pohjois-Karjalaan ulottuvan linjan eteläpuolella rannikkoseutuja lukuun ottamatta poikkeuksellinen. Kymmenillä pitkäikäisillä havaintoasemilla lunta oli kuukauden vaihtuessa vähiten mittaushistorian aikana.

Maallikko ajattelee loogisesti: vähäiset lumet ovat vähien sateiden syytä. Niin asia ei kuitenkaan ole.

Kuluvan talven säätilastoista näet ilmenee, että sateita on saatu pitkän ajan keskiarvoja enemmän, Seinäjoella on satanut jopa 36 millimetriä ja Joensuussa 17 millimetriä enemmän kuin keskiarvovuotena. Kuopiossa ja Jyväskylässä sademäärät ovat pitkän ajan keskiarvoissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun Pyhäselässä satoi tarkastelupaikkakunnista eniten helmikuussa, 36,9 millimetriä. Seinäjoki oli taas joulukuussa runsaan sateen mittausasema, 69,7 millimetriä.

Kun sadetta on ollut normaalitalvia enemmän ja lunta on silti Oulu-Valtimo-linjalla ennätyksellisen vähän, on vähien lumien selityksen oltava muualla kuin sademäärissä. Talvi on ollut hyvin leuto.

-  Lauhoina talvina yleensä sataa enemmän. Jos talvi on kovin kylmä, kaikki sade jää lumena maahan ja hyvin pienistäkin sademääristä saadaan kunnon lumipeite, Pirkko Karlsson Ilmatieteen laitokselta havainnollistaa.

-  Tänä talvena joulukuussa satoi paljon, mutta lauhan aikaan sade tuli vetenä. Tammikuussa oli kolmen viikon pakkasjakso, mutta silloin sademäärät olivat vähäiset. Helmikuussa lämpötila sahaili nollan molemmin puolin, joten se ei lumipeitettä kerryttänyt, meteorologi Pauli Jokinen analysoi.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa