Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Kotimaa

Keskipituus kasvanut rajusti - 11 cm sadassa vuodessa

  • Karjalainen
Elintason nousun myötä eurooppalaisten miesten keskipituus on kasvanut runsaassa sadassa vuodessa 11 senttiä. Pisimpiä ovat hollantilaiset, ruotsalaiset, tanskalaiset ja norjalaiset.

Suomalaisten miesten pituuksia on tilastoitu armeijassa jo 1600-1700-luvuilta saakka, koska pituus on aina nähty yhdeksi ravitsemustilanteen ja kestävyyden tärkeäksi mittariksi.

Vuosina 1768-1805 nuorukaiset olivat Suomessa keskimitaltaan noin 169-senttisiä. Nyt monissa lähteissä suomalaisten miesten keskipituudeksi määritellään 179 senttiä ja naisten 171 senttiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maidon arvellaan stimuloivan pituuskasvua, mutta sitä ei ole todennettu tutkimuksilla. Pohjoismaiset miehet ovat keskipituudeltaan eteläeurooppalaisia pidempiä. Ja tähän yhdeksi selitykseksi on päätelty maidonjuontikulttuuria.

-  Toki on myös esitetty, että pohjoinen ilmasto suosii isoa kokoa. Elintasoerot lienevät kuitenkin olennaisimpia selittäviä tekijöitä. Uusimmissa otannoissa suomalaiset ovat jo yhtä pitkiä kuin ruotsalaiset, Silventoinen sanoo.

Ihmisen pituudesta 90 prosenttia johtuu perintötekijöistä ja 10 prosenttia ympäristöstä. Geeniperimään evoluutio ei vaikuta lyhyellä aikavälillä eli muutaman sadan vuoden tarkastelussa.

-  Pituuskasvun kannalta kaikkein ratkaisevinta on lapsen kahden ensimmäisen elinvuoden aikainen ravitsemus. Siinä ajassa kasvu on valtavan nopeata, ja 2-vuotiaan pituudesta voidaan jo hyvin päätellä kunkin aikuispituus, Silventoinen valottaa.

Jo sikiövaiheella on suuri merkitys ihmisen kasvulle. Aivolisäkkeeseen kasvuhormoni ilmaantuu 12. raskausviikolla.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi