Maanantai, 18.11.2019 
Tenho
Kotimaa

Suola ja läski lähes voitettu - liikkumattomuus uusi ongelma

  • Karjalainen
Elintapasairaudet ovat globaali vitsaus. Lihavuus on kehitysmaissakin jo aliravitsemusta ja kulkutauteja suurempi ongelma. Professori Pekka Puskan Pohjois-Karjala-projekti opetti aikoinaan varsinkin itäsuomalaiset syömään vähemmän rasvaa ja suolaa, mutta liikkumattomuudesta ja työn kuormittamattomuudesta on tulossa tulevina vuosikymmeninä tätäkin yleisempi kuolinsyy.

-  Liikuntaa ei painotettu Pohjois-Karjala-projektissa, koska kohteet olivat väärin syöviä, mutta fyysistä työtä tekeviä miehiä. Suomalaisilla oli tuolloin niin monta vieläkin vakavampaa riskitekijää, että liikunnan terveydellinen merkitys korostui vasta myöhemmin, sanoo Puska.

-  Suomi on paratiisi liikunnan harrastamiselle. Vaikka meillä ei ole ehkä niin paljon kevyen liikenteen väyliä kuin maailman metropoleista Amsterdamissa ja Kööpenhaminassa, on infrastruktuurimme luotu liikkumiselle, ympäristö on puhdas ja turvallinen. Naisetkin saavat vapaasti liikkua, mitä esimerkiksi monessa arabimaassa ei voisi kuvitellakaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Brittitutkijoiden mukaan nuorten lihominen on nyky-ympäristön luonnollinen seuraus. Vähäinen koululiikunta, pikaruoka ja tietokoneriippuvuus tekevät hallaa.

-  Kansanterveyden kannalta ei ole tärkeää saada jo liikkuvat liikkumaan vieläkin enemmän, vaan saada liikkumattomat kansalaiset edes kohtuullisesti jaloittelemaan, muistuttaa Puska.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa