Perjantai, 14.8.2020 
Onerva, Kanerva
Kotimaa

Valaisimen valinta on nykyisin salatiedettä - "lamppu poksahti heti"

  • Karjalainen
Joensuun Noljakassa asuva Sinikka Määttänen on törmännyt ongelmiin, joita kuka tahansa kokee kaupan lamppuosastolla asioidessaan. Kodin valaisimen lampun valitseminen nyt, kun hehkulamput on lailla kielletty, on maallikolle salatiedettä.

Tähän asti energiansäästölamput (ESL) eivät ole käyneet himmentimellä varustettuihin valaisimiin. Nyttemmin markkinoille on tullut myös himmentimiin käyviä ESL:iä.

Se, että valaisin oli ylipäänsä varustettu himmentimellä, oli Määttäselle ensimmäinen ikävä yllätys:

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Olen toki ollut tekemisissä himmentimien kanssa. Tässä asunnossa en ollut edes koskenut koko nappulaan, se kun sijaitsee ovisummerin johdon alla vähän piilossa. Joku vieras kysyi, mikä tuo muuten on ja pyöräytteli sitä. Mutta valot eivät olleet päällä, nappulan idea ei auennut.

-  Vastasinkin ”En tiijä!” siinä samassa nappularivissä kun ovat esimerkiksi ovisummerit samassa ryppäässä.

Määttänen muutti nykyiseen asuntoonsa marraskuussa viime vuonna, ja olohuoneen valaisimen outo toiminta kiinnitti hänen huomionsa. Valoteho vaihteli jatkuvasti.

-  Olohuoneeseen asennettu valaisin ja siinä oleva uusi lamppu välkähteli, välillä ikään kuin värisi, välillä valo voimistui äärimmilleen, ja sitten valo taas himmeni.

Avun hakeminenkaan ei auttanut. Määttänen asioi kolmessa joensuulaisessa liikkeessä, ja matkaan lähti yleensä kymmenen euron hintainen ESL.

-  Olin käynyt liikkeessä etsimässä valaisinta makuuhuoneeseen, jossa ei ole tuota himmenninsysteemiä. Sen kruunuvalaisimeen vaihdoin kaikki viisi lamppua. Ne kaikki olivat energiasäästölamppuja ja kaikki samanvahvuisia, mutta yksi eri valmistajan. Se eri valmistajan lamppu poksahti heti!

Nyt Määttäsellä on arviolta 50 euron edestä nopeasti palaneita energiansäästölamppuja.

Lue lisää perjantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi