Lauantai, 15.8.2020 
Jaana, Marjo, Marja
Kotimaa

Vapaa-ajattelijat: Jumala pois sotilasvalasta

  • Karjalainen

Vapaa-ajattelijain Liitto vaatii sotilasvalan muuttamista uskonnottomaksi. Liiton mielestä myös kirkkoon kuuluvien alokkaiden tulisi antaa vala ainoastaan "kunnian ja omantunnon kautta" eikä enää "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä". Tähän saakka varusmiehet ovat saaneet valita joko sotilasvalan tai uskonnottoman sotilasvakuutuksen.

- Yksi vakuutus tai vala kunnian ja omantunnon kautta riittäisi, ja jokainen voisi halutessaan itse tykönään vahvistaa sitä uskonnollisilla ajatuksilla, sanoo uskonnottomien kansalaisjärjestön Vapaa-ajattelijoiden liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.

- Valtion asia ei ole järjestää uskonnollisten yhteisöjen menoja. Sotilasvala on ollut käytössä Suomessa itsenäisyyden ajan, ja varusmiehet vannovat sen tai sotilasvakuutuksen noin seitsemän viikon alokasajan päätteeksi.

Puolustusministeriössä uusitaan parhaillaan Puolustusvoimien uskonto-ohjesääntöä puolustusministeri Carl Haglundin (r.) johdolla. Taustalla on eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Jussi Pajuojan vuodenvaihteessa antama ratkaisu, jonka mukaan sotilasta ei voida velvoittaa osallistumaan tunnustukselliseen uskonnonharjoittamiseen, vaikka hän kuuluisikin kirkkoon.

Kenttäpiispa Pekka Särkiön mukaan vapaa-ajattelijoiden vaatimusta uskonnottomasta sotilasvakuutuksesta ei toteuteta.

- Tuleva linjamme noudattaa lakia, ja siihen heidänkin (vapaa-ajattelijoiden) täytyisi tyytyä, Särkiö sanoo.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi