Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Kotimaa

Muistoja monilta matkoilta - 50 000 diaa ja satoja tunteja liikkuvaa kuvaa

  • Karjalainen

Viisikymmentätuhatta diaa ja 300-400 tuntia ääni- ja elokuvamateriaalia -  melkoinen arkisto yhdelle miehelle. Niin paljon on kiteeläissyntyiselle Mauri Päiviselle, 73, kertynyt materiaalia matkojensa varrelta.

Päivinen on liikkunut erityisesti Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestön Fidan lähettien mukana ja kuvannut heidän työtään.

Päivinen on vieraillut kaikkiaan 70 maassa. Afrikan maista hän on käynyt yhdessätoista: tärkein alue on ollut Itä-Afrikka, muun muassa Kenia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päivinen on kasvanut helluntailaisessa perheessä ja hyvät suhteet lähetystyöntekijöihin ovat avanneet hänelle sellaisia ovia, jotka olisivat muuten pysyneet visusti kiinni.

Kiteellä syntynyt Mauri Päivinen kävi keskikoulun Joensuussa. Ensimmäisen pätkänsä televisoon hän kuvasi vuonna 1968, kun Yleisradio tarvitsi materiaalia laivasta, joka oli jäätynyt pakkasessa Saimaalle Leppävirran ja Varkauden välille. Päivinen kuvasi ja ajoi filmirullan Helsinkiin - tuolloin ei kuva vielä liikkunut digiavaruudessa.

Päivinen jätti Joensuun taakseen parikymppisenä. Hän kokee, että 1960-luvun alussa Joensuussa oli ahdistava ilmapiiri, mikä johtui ainakin osaksi siitä, että raja oli tullut niin lähelle. Sitä ei puhuttu sanoiksi, mutta se vaikutti. Nuoresta miehestä tuntui, että täytyy yrittää nähdä, mitä muuta on olemassa.

-  Täältä minä halusin lähteä seikkailemaan ja kyllä olen seikkailuja saanutkin. Olen saanut elää rikkaan elämän; jos en taloudellisesti, niin ainakin henkisesti, hän totesi vieraillessaan viime viikolla Joensuussa.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi