Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Kotimaa

Sote-uudistus: Eksoten palvelut mallina muille

  • Karjalainen
Etelä-Karjalan sotepiirin (Eksoten) mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat esimakua siitä, mitä sote-uudistus tuo tullessaan terveyspalveluihin.

Aikuisten psykososiaalisten palvelujen johtaja Timo Salmisaari sai muutama vuosi sitten kutsun uudistaa palvelut, ja paljon on tapahtunut. Mielenterveys- ja päihdepalvelut on yhdistetty toisiinsa, samoin aikuisten aikuissosiaalityö.

Hoitoon pääsee mihin vuorokauden aikaan tahansa, eikä jonoja ole. Myös nettomenot ovat vähentyneet, ja asiakastyytyväisyys on kasvanut Eksoten korkeimmaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudistusten alku ei ollut helppoa, sillä Salmisaari sai jopa tappouhkauksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Juha Moringin mukaan palvelujen järjestelyillä voidaan nopeuttaa hoitoon pääsyä ja lisätä hoidon tuloksellisuutta.

-  Kyse on siitä, että resursseja kohdistetaan enemmän uusien yhteydenottojen selvittämiseen ja panostetaan hoidon alkuvaiheeseen. Ihmiset toipuvat nopeammin, ja sairaalahoitoa tarvitaan vähemmän.

Timo Salmisaari palkittiin perjantaina Vuoden maineteko 2013 -palkinnolla. Palkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on kuluneen vuoden aikana erityisen merkittävällä tavalla kunnostautunut suomalaisille tärkeässä asiassa. Palkinnon myöntävät Harvardin, IMD:n, INSEADin ja Stanfordin alumniklubit. Aiemmin palkinnon ovat saaneet esimerkiksi presidentti Martti Ahtisaari sekä Angry birds -tiimi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa