Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Pulmusia näkee kevätmuutolla yhä harvemmin

  • Karjalainen
Jo helmikuussa yllättävän kovaan vauhtiin varsinkin Etelä-Suomessa päässyt lintujen kevätmuutto on parin viime viikon aikana hyytynyt hieman, mutta siitä huolimatta lintukevät on edelleen aavistuksen tavanomaista etuajassa.

Yöpakkaset ovat jarruttaneet varsinkin pikkulintujen muuttoa. Viimeisen parin viikon ajan ovat kuitenkin mustarastaat, peipot ja vihervarpuset runsastuneet selvästi Joensuun seudulla ja muuallakin Pohjois-Karjalassa.

Myös niittykirvisiä ja pajusirkkuja on tavattu siellä täällä. Sitä vastoin muut rastaat, kuten räkätti- ja punakylkirastaat, ovat olleet edelleen lähes täysin kateissa. Petolinnuista havaintoja on tehty muun muassa hiiri- ja tuulihaukoista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Enoon ilmestyi lauantaina jo neljä silkkiuikkuakin.

Mitä pitemmälle kevät etenee, sitä varmemmin kevään eteneminen tasaantuu. Toukokuussa Suomeen palaavat hyönteissyöjät saapuvat tänne vuodesta toiseen lähes samaan aikaan.

Alkukevään tunnusomaisimpia muuttajia on Lapin karuimmilla ja korkeimmilla tuntureilla pesivä pulmunen.

Monet pitempään lintuja harrastaneet ovat panneet merkille sen, että pulmusten keväisten muuttoparvien määrät ovat vähentyneet selvästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa vielä 2000-luvun alussa näki jopa useiden satojen pulmusten lentäviä mattoja. Nyt isoimmissa parvissa on yleensä korkeintaan muutamia kymmeniä yksilöitä.

Muuttajamäärät tuntuvat vähentyneen samalla tavalla myös Etelä-Suomessa.

-  Muistan itsekin, kun Siuntion pelloilla saattoi nähdä kerralla 2  000 pulmusta. Tänä keväänä siellä nähtiin 50 pulmusen parvi, enkä itse havainnut lajia koko keväänä, tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomesta kertoo.

Aiheesta lisää sunnuntain Karjalaisessa ja Tykkimiehen linnut -blogissa osoitteessa http://www.karjalainen.fi/mielipiteet/mielipiteet/blogit/item/47000-pulmusia-tuli-jo-ikava

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa