play

Liikakilot kuriin koivun tuohella?

Toimitus

Koivun tuohesta osataan uuttaa betuliinia ja suberiiniä. Ne ovat tehoaineita, joille ei vielä ole löydetty niin sanottuja tappajasovelluksia, mutta esimerkiksi hiirikokeissa betuliinia popsivat hiiret pysyvät solakoina.
Metsäntutkimuslaitoksen arvion mukaan koivun jalostuksessa syntyi vuonna 2007 Suomessa vuodessa miljoona tonnia kuorta, joka poltetaan lämmöksi ja sähköksi. Kuoren määrästä noin 20 prosenttia on varsinaista ulkokuorta eli tuttavallisemmin tuohta.
Savonlinnan Yrityspalvelut Oy ja VTT työstävät parhaillaan BioBarkery-hankkeessa koivun kuorijalostamisen prosessia, tuotteita ja liiketoimintamallia.
Tavoitteena on perustaa Savonlinnaan uuttolaitos, joka käyttäisi raaka-aineena muun muassa paikalliselta UPM:n vaneritehtaalta saatavaa tuohta.
Markkinoita on hahmoteltu kymmenien ja taas kymmenien tuotteiden kautta.
Jos viivan alle näyttää jäävän plussaa, niin uuttolaitoksen investointi voisi projektijohtaja Lasse Pulkkisen mukaan alkaa 1-2 vuoden päästä. Realistinen arvio työpaikoista on noin 20-30.
Uuttotehtaita on ajateltu koko koivua jalostavan teollisuuden kylkeen, ei yksin Savonlinnan tai muiden vaneritehtaiden kylkeen. Uuttolaitoksia voisi olla sitten eri puolilla Suomea.

Aiheesta lisää keskiviikon Maaseutu-teemassa.