play

Pidätellyt tunnemöykyt ulos shiatsussa

Toimitus

Shiatsuhoitohuoneessa on lattialla patja, peitto ja tyynyjä. Vastoin ennakko-odotuksia hoidossa ei tarvitse riisuutua.
Ensimmäiset venytykset ja painallukset tehdään niin, että hoidettava istuu. Sitten siirrytään makuulle - mahalleen, kyljelleen ja lopulta selälleen. Kontiolahtelainen shiatsuhoitaja Tiina Ahosola, 42, painelee kehoa peukaloillaan, kämmenillään, kyynärpäillä ja jopa jaloillaan.
Kosketus todella tuntuu. Kipu - välillä oudoissakin vartalonkolkissa - on imelää, muttei ylitsepääsemätöntä.
Shiatsu on yksi kiinalaisen lääketieteen osa-alueista. Siinä yhdistyvät asiat, joita Tiina Ahosola oli jo aiemmin hakenut mielenterveyshoitaja- ja urheiluhierojakoulutuksista - fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi. Hoito on hyvin kokonaisvaltainen.
- Shiatsun myötä aloin löytää kaikelle, esimerkiksi migreenille selityksen, noin kuusi vuotta shiatsuhoitoja tehnyt Ahosola toteaa.
Shiatsuun useimmat tulevat lihasvaivojen tai päänsäryn takia. Apua haetaan myös kroonisiin tulehduskierteisiin. Moni hakee hoidosta helpotusta stressiperäisiin ongelmiin, kuten unettomuuteen tai vatsakipuihin.
Shiatsusta voi kuitenkin saada myös toisenlaista hyötyä: siitä voi seurata henkistä kehitystä.
Shiatsussa puhutaan kehon energiakanavista eli meridiaaneista, joilla taas sijaitsee akupisteitä. Shiatsun ydin on pitkälti siinä, että kun huonoja asioita elämästä saadaan poistettua, voivat erilaiset kiputilatkin hävitä. Esimerkiksi hartioissa, pakaroissa ja kallonpohjassa kulkee sappirakkomeridiaani, jossa voi olla vaikkapa pidäteltyä vihaa. Myös maksa nousee shiatsussa merkittävään osaan juuri tunteiden pidättelyn vuoksi.
- Shiatsuhoidon jälkeen voi käydä niinkin, että hyvin pidättyväinen ihminen kokee kiukunpurkauksen. Hoito voi siis laittaa liikkeelle ja purkaa tuneita. Joillakin se voi olla hillitöntä itkua, ahdistusta tai sitten voi tulla vain todella hyvä olo.

Lue lisää aiheesta lauantain Karjalaisesta.