Perjantai, 6.12.2019 
Niilo, Niko
Kotimaa

Jättiyhtiöön kohdistuvat syytökset yllättivät suomalaisasiakkaat

  • Karjalainen
Parikymmentä Helsingin yliopiston henkilökuntaan kuuluvaa vetosi julkisesti, ettei yliopisto jatka vartiointisopimusta G4S:n kanssa eettisistä syistä. Vetoomuksen mukaan yhtiö on osallinen vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin Israelissa.

-  Turvallisuusalan yritykset eivät hirveästi ole olleet osallisina asioissa, joita tässä yhteydessä on esitetty. Siinä mielessä tämä on uutta tietoa ja voi sanoa, että yllätyksenä tuli, kommentoi Veikkauksen viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta.

G4S vastaa Suomessa muun muassa Veikkauksen pääkonttorin ja useiden aluekonttoreiden turvallisuudesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vetoomuksessa mainitaan G4S:n toimittaneen laitteistoja Israelin sotilasmiehityksen alla olevan Länsirannan tarkastuspisteisiin, jotka ovat osa Israelin Länsirannalle rakentamaa muuria. Yritys on vetoomuksen mukaan toimittanut turvallisuusjärjestelmiä myös Israelin vankiloihin ja kuulustelukeskuksiin, joissa pidetään miehitetyltä alueelta kotoisin olevia vankeja.

Vetoomuksessa mainitaan myös turvallisuuspalveluiden toimittaminen Länsirannalla sijaitsevalle israelilaiselle poliisiasemalle sekä yrityksille Israelin Länsirannalle rakentamissa siirtokunnissa.

-  YK, EU ja Suomen hallitus ovat toistuvasti tuominneet palestiinalaisalueiden miehityksen ja todenneet, että siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia ja este rauhalle, vetoomuksessa korostetaan.

Veikkauksen Ilmivallan lisäksi vetoomuksen sisältö yllätti monen muunkin soittokierroksella tavoitetun G4S:n suomalaisen asiakkaan edustajan.

G4S-konsernin mediasuhteiden johtaja Adam Mynott korostaa, ettei yhtiön toiminta Israelissa riko paikallisia tai kansainvälisiä lakeja.

-  Maaliskuussa 2011 G4S arvioi Israelin G4S:n liiketoiminnan lakitieteellisestä näkökulmasta. Asiasta antoi lausuntonsa myös kansainvälisen lainsäädännön asiantuntija, professori Hjalte Rasmussen Kööpenhaminan yliopistosta. Vierailtuaan alueella ja suoritettuaan kattavan arvioinnin Rasmussen totesi, että G4S:n toiminta Israelissa on täysin sekä paikallisten että kansainvälisten lakien mukaista, Mynott muotoilee.

Hänen mukaansa yhtiön työntekijät vastaavat ainoastaan turvallisuuslaitteiden, kuten valvontakameroiden, sekä hälytys- ja kulunvalvontajärjestelmien huollosta Israelissa. He eivät tee vankeihin liittyviä päätöksiä, eivätkä ole kontaktissa vankien kanssa.

-  Israelin G4S huoltaa vankilaan, poliisiasemalle ja muutamille rajanylityspaikoille asennettuja turvajärjestelmiä Länsirannalla sekä turvaa kaupallisia kohteita, kuten kauppaliikkeitä ja pankkeja. Israelin vankilaviranomainen vastaa tuomittujen tai oikeudenkäyntiä odottavien vankien valvonnasta, mutta ei ole mukana vankien tai epäiltyjen tuomitsemisessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa