Lauantai, 4.7.2020 
Ulla, Ulpu
Kotimaa

”Allergikoille tulossa rankka kevät”

  • Karjalainen
Erikoistutkija Anna-Mari Pessi Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä kertoo huonoja uutisia siitepölyallergisille.

-  Ensinnäkin maan keskiosiin - ja Pohjois-Karjalaan - odotetaan keskimääräistä selvästi voimakkaampaa koivun kukintaa, ei kuitenkaan ihan niin voimakasta kuin 2012. Myös rajantakaisessa Karjalassa ja Länsi-Venäjällä on käsittääkseni tulossa voimakas kukinta, joten sieltä suunnalta tullee sopivilla virtauksilla lisää siitepölyä. Eli pohjoiskarjalaisille allergikoille on tulossa rankka kevät.

Juuri nyt tuntuville oireille on selityksenä leppä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Juuri nyt ilmassa on Pohjois-Karjalassa lähinnä lepän siitepölyä, tosin kukinta on selvästi heikentynyt. Määrät ovat enää vähäisiä tai kohtalaisia, Pessi kertoo.

-  Koivun siitepölykausi on alkanut, mutta Pohjois-Karjalassa siitepöly on muualta tullutta, joten sen määrä riippuu ilmavirtauksista. Tällä hetkellä määrät ovat erittäin vähäisiä. Lisäksi pajut kukkivat ja niiden siitepölyä on kukkivien kasvustojen läheisyydessä.

Kevään aikaisuus ei ollut allergikoille eduksi; pakkasöistä oli hetken helpotus.

-  Ensinnäkin: lepän kukintakausi ei lyhentynyt vaan päinvastoin piteni. Aikaisin alkaneen kauden aikana olleet viileät jaksot vain keskeyttivät hetkeksi siitepölykauden. Toiseksi: lepän ja koivun kaudet ovat lähes päällekkäin. Useimmiten kausien välissä on parin viikon tauko, Pessi listaa.

-  Ja viime lopuksi: koivun kukintakausi alkoi maan eteläosissa runsaana poikkeuksellisen aikaisin, ja kauden pituus pitkittää allergikkojen lääkityksen tarvetta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi