play

Ruandalaismiehelle elinkautinen kansanmurhasta

Syytetty ruandalaismies Francois Bazaramba (oik.) avustajansa lakimies Ville Hoikkalan kanssa Helsingin hovioikeudessa 22. elokuuta 2011.

Syytetty ruandalaismies Francois Bazaramba (oik.) avustajansa lakimies Ville Hoikkalan kanssa Helsingin hovioikeudessa 22. elokuuta 2011. Kuva: Lehtikuva

STT

Helsingin hovioikeus on tuominnut ruandalaisen Francois Bazaramban elinkautiseen joukkotuhonnasta. Lakimies Ville Hoikkala kertoi STT:lle aamulla, että puolustus hakee tuomioon valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
Hovioikeus katsoi, että hutumies syyllistyi joukkotuhontaan Ruandassa vuonna 1994.

– Bazaramban tarkoituksena oli ollut kokonaan tai osittain ryhmänä hävittää Ruandan tutsit, oikeus katsoo tiedotteessaan.

Tuomion mukaan mies käski surmata seitsemän ihmistä ja surmasi itse useita. Lisäksi Bazaramba muun muassa johti hyökkäyksiä tutseja vastaan, levitti tutsivastaista propagandaa ja käski polttaa heidän kotejaan.

Puolustuksen mielestä osa Bazarambaa vastaan esitetyistä todisteista oli hankittu kiduttamalla vankeja vankilassa Ruandassa. Hovioikeus hyväksyi kuitenkin vankien kertomukset todisteiksi. Sen mielestä vankien kohtelulla ei ollut vaikutusta todistajien kertomuksiin tässä oikeudenkäynnissä. Mies on kiistänyt syyllisyytensä. Hän on ollut vangittuna viisi vuotta.

Ruandan kansanmurhassa kuoli ainakin 800 000 ihmistä. Hutut surmasivat tutseja ja maltillisia hutuja.