Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Oikaisu: Valmiste ja lääke ovat eri asioita - lakia ei rikottu

Karjalainen kertoi 22.5.2014, että luontaistuotekaupoissa myydään laittomasti reseptilääkkeisiin verrannollisia valmisteita, kuten 5-HTP-valmisteita. 5-HTP on luonnossa esiintyvä aine, joka muuttuu elimistössä serotoniiniksi ja melatoniiniksi. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on lisännyt aineen lääkeluettelossa liitteeseen 1 A. Liitteen aineet rinnastetaan aina reseptilääkkeisiin, joiden myymiseen tarvitaan erillinen lääkemyyntilupa.

Luontaistuotekaupoissa myytävät 5-HTP-valmisteet ovat kuitenkin laillisesti kaupan. Tämä johtuu siitä, että lääkevalmiste ja lääkeaine ovat eri asioita. Lääkevalmisteet luokitellaan erikseen. Vaikka Fimea onkin luokitellut jonkin aineen lääkkeeksi, se ei tarkoita, että tuota ainetta sisältävä valmiste olisi lääke.

Tällä hetkellä ravintolisäalalla kaupan olevien 5-HTP-valmisteiden luokittelu on vielä kesken, eli valmisteita ei voida laskea lääkkeiksi, vaikka ne sisältävätkin 5-HTP:tä. Väärinkäsitys aikaisemmin julkaistun jutun yhteydessä syntyi siitä, että liitteen 1 A aineita sisältäviä valmisteita ei tarvitse luokitella erikseen esimerkiksi silloin, jos niitä tilataan Euroopan talousalueen ulkopuolelta. Täysin sama valmiste voidaan tällöin katsoa lääkevalmisteeksi.

- Laillisesti tilanne on kieltämättä kummallinen ja meidänkin kannaltamme sekava, sanoo Fimean lääkevalmisteiden arvioinnin johtaja Erkki Palva.
Suomessa kaupan olevat 5-HTP-valmisteet on tuotu markkinoille jo ennen 5-HTP:n lisäämistä liitteeseen 1 A. Luontaistuotetukut ovat tehneet asianmukaisen ravintolisäilmoituksen kaupan olevista 5-HTP-valmisteista elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Tällä hetkellä markkinoilla olevat valmisteet pitää luokitella erikseen ennen kuin niitä voidaan laskea lääkkeiksi.
Laillisesti tilanne on kieltämättä kummallinen ja meidänkin kannaltamme sekava.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa