Lauantai, 15.8.2020 
Jaana, Marjo, Marja
Kotimaa

Pitkä matka hankaloittaa hautojen hoitamista

  • Karjalainen
Raija Suokas (vas.) ja Pirkko Männistö istuttavat kukkia omaisensa haudalle Ilomantsissa. Raija Suokas (vas.) ja Pirkko Männistö istuttavat kukkia omaisensa haudalle Ilomantsissa.

Yhä useammat ihmiset asuvat nykyään kaukana omaistensa haudoista, jolloin hautojen hoito on hankalaa pitkän matkan päästä. Kaikilla ei välttämättä ole haluakaan haudoilla puuhailuun, mistä kielii muistolehtojen lisääntyvä suosio.

-  Sellaistakin tapahtuu, että paikkakunnalle jäänyt iäkäs eläkeläinen hoitaa useampaa sukulaistensa hautaa. Kun pienestä eläkkeestä laittaa ja ostaa kukat jopa 5-6 haudalle, on se raskas rasitus, sanoo hautaustoimen päällikkö Virpi Kiviniemi Joensuun evankelisluterilaisesta seurakunnasta.

Lain mukaan hautojen tulee olla hoidettuja. Helpoin ratkaisu suoriutua velvoitteesta, on tehdä haudanhoitosopimus seurakunnan kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Joensuun luterilaisessa seurakunnassa hoitosopimuksia on tehty noin 4 400, joista 2 800 vuosihoitoja, loput ovat määräaikaisia, joista ainaishoitoja noin 400, kertoo Kiviniemi.

Hoitosopimuksessa voi valita joko kukkahoidon tai uutena perennahoidon, mikä tarkoittaa monivuotisten kasvien istutusta haudoille.

Jostakin syystä hautausmaan istutuksissa käytetään kuitenkin vain pientä osaa kukkamaailman ihanuudesta.

-Suurta vaihtelevuutta ei ole. Hautausmaalla jos missä ollaan hyvin perinteisiä. Begoniat ja hopealehti on se tuttu ja turvallinen yhdistelmä, Kiviniemi myöntää.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi