Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Kotimaa

Yrjö Laakkonen purkaa Kytäjän kartanon

  • Karjalainen
Hyvinkäällä sijaitseva Kytäjän kartanon lähes 150 vuotta vanha päärakennus aiotaan purkaa ja sen tilalle pystytetään uusi kartano. Kartanon omistaa pohjoiskarjalainen liikemies Yrjö Laakkonen lapsineen.

Kartano on ollut Laakkosten omistuksessa 20 vuotta. Miksi rakennus puretaan?

-  Talo on korjauskelvoton ja sen perustukset eivät pidä. Ei tukirakenteita kannata tuollaiseen taloon uusia, Laakkonen toteaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kartanon ulkopanelointi ja lattiat purettiin noin puolitoista vuotta sitten kuntokartoituksen yhteydessä. Tuolloin huomattiin, että kartanon väliseinien hirsirivit eivät ole enää kantavassa kunnossa, Laakkonen kertoo.

Uusi rakennus olisi kartanomainen, mutta se edustaisi 2000-luvun arkkitehtuuria. Laakkosen mukaan kartanon yhteyteen suunnitellaan myös kokous-, majoitus- ja juhlatilapalveluita. Laakkonen on väläyttänyt alueelle jopa kesäteatterin järjestämistä.

Laakkosen mukaan uusi kartano olisi tuoreine tiloineen ainakin 1  500 neliötä suuri. Kustannusarviosta Laakkonen ei vielä hiisku, mutta hankkeessa liikkuu "suuria summia".

Laakkoset ja Hyvinkään kaupungin edustajat ovat keskustelleet asiasta ja molempien mielestä paras vaihtoehto edetä on laatia alueelle asemakaava. Sen yhteydessä syynätään esimerkiksi suojeluasioita.

Asemakaavoituksen arvellaan kestävän vähintään vuoden ajan. Vanhan purkua ja uuden rakentamista avittaa se, että vaikka Kytäjän kartanon alue on suojeltu yleiskaavassa, ei yksittäisillä rakennuksilla ole suojelumerkintää.

-  Kyse on vielä tulevaisuuden asioista. Ensin pitää olla purku- ja rakennuslupa, ja asemakaavoituksen on oltava kunnossa. Rakennustöihin päästään aikaisintaan keväällä 2016, Laakkonen kertoo.

Kytäjän kartano oli aikoinaan Suomen suurin maatila. Tilan pinta-ala on sittemmin supistunut 4 400 hehtaariin, mutta se on edelleen Suomen suurimpia maatiloja.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Aamuposti. Kartanon purkamisesta kertoi verkkosivuillaan myös Ilta-Sanomat.

Karjalaista kustantava Sanomalehti Karjalainen Oy kuuluu Laakkonen Yhtiöihin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi