Torstai, 21.1.2021 
Oona, Netta, Aune
Kotimaa

Lomaa on todellisuudessa enemmän kuin tilastoissa

  • Karjalainen
Tilastojen mukaan suomalainen lomailee keskimäärin 30 vuorokautta vuodessa, josta nelisen viikkoa ajoitetaan kesälle.

Todellisuus on kuitenkin toinen. Valtion ja kuntien viranhaltijat lomailevat kesällä usein 5-6 viikkoa. Yrittäjien ja pätkätyöläisten kesälomat taas tyssäävät viikkoon tai kahteen. Freelancereilla lomaoikeutta ei ole lainkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työelämätutkija, sosiologian dosentti Anu-Hanna Anttila pitääkin työmarkkinoita palkallisten vuosilomien suhteen kolmeen osaan jakautuneina. Vakituisessa työsuhteessa olevat palkitaan pisimmillä lomilla, joita kertyy jopa kolme vuorokautta työkuukaudessa.

Palkallista lomaa kertyy vähintään vuoden työsuhteessa 2,5 vuorokautta.

Toiseen ryhmään kuuluvat määräaikaiset. Jos alle vuoden työsuhteessa ollut työskentelee vuodessa vain kahdeksan kuukautta, lomaa kertyy kuukautta kohden vain kaksi vuorokautta ja vuosilomaa yhteensä 16 vuorokautta.

Heikoimmassa asemassa ovat yleensä luovilla aloilla työskentelevät freelancerit sekä apurahatutkijat ja -taiteilijat. Yrittäjät kuuluvat samaan ryhmään.

-  Näiden ei-työsuhteisten ansiotyöntekijöiden lisäksi loma on tiukassa etenkin pienyrittäjillä. He voivat vain haaveilla palkallisesta lomasta, Anttila toteaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi