Lauantai, 25.1.2020 
Pauli, Paavo, Paul
Kotimaa

Orpo ja Toivakka sijaistavat pääministeriä vain kuukauden kokemuksella

  • Karjalainen
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) aloittaa kesälomansa ensi viikon maanantaina 21.7. Kaikkiaan viisi ministeriä ehtii olla pääministerin sijaisena Stubbin kahden ja puolen viikon kesäloman aikana.

Kahdeksan päivää huipulla on edessä valtiovarainministeri Antti Rinteellä (sd.). Toiseksi suurimman puolueen puheenjohtajana hän on pääministerin ensisijainen tuuraaja.

Rinteen lomaillessa Stubbin kanssa yhtä aikaa pääministerin sijaisena toimii virkaiältään vanhin töissä oleva ministeri. Loma-aikataulut johtavat siihen, että noin kuukauden ministerinä olleet Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) sekä maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpokin (kok.) pääsevät käsiksi pääministerin tehtäviin. Toivakka on pääministerin sijaisena neljä päivää ja Orpo yhden.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Stubbia sijaistavat myös vihreiden ympäristöministeri Ville Niinistö ja kehitysministeri Pekka Haavisto. Niinistö on pääministerin sijainen kolme päivää ja Haavisto päivän.

Nykyviestimien aikaan pääministerin sijaisen rooli on entistä muodollisempi, koska pääministerin saa kiinni lähes aina.

-  Lähtökohta on se, että sijaisuusjärjestely on todellinen. Jos yllättäen kävisi niin, että pääministeri ei ole toimintakykyinen tai saavutettavissa, sijaisella on täysi vastuu, entinen pitkäaikainen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kuitenkin muistuttaa.

Hän työskentelee nykyään Perheyritysten liiton toimitusjohtajana.

Kaikilla muillakin ministereillä on omat sijaisuusjärjestelmänsä. Valtioneuvoston kokousten päätösvaltaisuuden takia vähintään viiden ministerin on oltava paikalla.

Kirjoittamattoman säännön mukaan pääministerin tai muidenkaan ministerien sijaiset eivät tee sijaistettaviensa puolesta poliittisia linjauksia vaan keskittyvät teknisiin asioihin.

-  Jos työministeri tuuraa opetusministeriä, hän ei ryhdy opetusministerin loman aikana viemään opetusministeriön virkanimityksiä läpi, Vanhanen konkretisoi.

Lue lisää perjantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa