Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Taistelua huonon matkapuhelinverkon kanssa

  • Karjalainen
Liperiläinen Teuvo Tahvanainen hoitaa kaikki puhelut pihalla, sillä siellä kuuluvuus on edes hiukan parempi kuin sisällä. Liperiläinen Teuvo Tahvanainen hoitaa kaikki puhelut pihalla, sillä siellä kuuluvuus on edes hiukan parempi kuin sisällä.
-  Minulle on sanottu, että jos puhelimeeni ei saa yhteyttä, olen ilmeisesti kotona. Parhaimmillaan viiden minuutin puhelu katkeaa kolme kertaa.

Näin kertoo Liperin Saariston alueella asuva 64 -vuotias Teuvo Tahvanainen.

Matkapuhelinverkkojen kehityksestä ja tukiasemien lisääntyvästä määrästä huolimatta eteen tulee edelleen paikkoja, joissa kännykkä ei vain jostain syystä kuulu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tahvanainen ei ymmärrä kuinka on mahdollista, ettei asialle ole saatu mitään tehtyä Liperissä, jossa kuuluvuusongelma haittaa kaikkia Saariston alueen vakituisia ja kesäajan asukkaita.

- Kyllä täällä aika riskillä eletään. Jotain jos käy, niin ambulanssiakaan ei saa välttämättä soitettua, muutama vuosi sitten sydäninfarktin saanut Tahvanainen toteaa.

Selitys matkapuhelimen huonoon kuuluvuuteen löytyy yleensä omasta olinpaikasta. Tukiasema on joko liian kaukana, tai signaali ei jostain syystä pääse luoksesi.

-  Esimerkiksi maaston muodot voivat estää signaalia. Myös energiasäästöisissä uusissa rakennuksissa käytettävä selektiivilasi vaikeuttaa puheluiden kuuluvuutta, kertoo Soneran viestinnän johtaja Timo Saxen.

Ylipäätään kaikki rakennukset heikentävät puhelinverkon signaalia.

Niinpä Tahvanainenkin menee hoitamaan puhelut aina pihalle. Tärkeimmät puhelut hän ajaa autolla soittamaan kauemmas.

- Kyllä tässä vielä saa keuhkoputkentulehduksen kun talvet täällä pihalla puhelimessa hyppii, hän toteaa.

Myös kulma tukiasemaan nähden vaikuttaa. Tukiasemat eivät lähetä signaalia tasaisesti joka puolelle, vaan ne on aina suunnattu sinne päin, jonne signaalia eniten tarvitaan.

Pois päin on ilmeisesti suunnattu myös Tahvanaisen lähin tukiasema, joka on vain kolmen kilometrin päässä.

Myös eri puhelinliittymien kuuluvuuksissa on eroja. Joissain tilanteissa kuuluvuutta voi parantaa vaihto operaattoriin, jonka tukiasema on omaan asuinrakennukseen nähden suotuisammassa kohdassa.

Tämä ei ole ainakaan Tahvanaisen ongelmaa ratkaissut.

-  Olen kokeillut kaikki operaattorit ja myöskään itse puhelimen vaihto ei auta, hän puuskahtaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa