Sunnuntai, 1.11.2020 
Lyly, Pyry
Kotimaa

Aivojen kannalta pitkä juoksulenkki on punttisalia parempi vaihtoehto

  • Karjalainen
Kuntosaleilla ähkiminen on nyt muodikasta, mutta jos aivoilta kysyisi, niin mieluummin kannattaisi lähteä juoksemaan tai hiihtämään.

Pitkäkestoinen aerobinen harjoittelu nimittäin parantaa aivojen muokkautumiskykyä parhaiten. Uusia hermosoluja syntyy esimerkiksi pitkällä juoksulenkillä.

-  Uskon, että liikunnan mielekkyydellä on suuri vaikutus neurogeneesin lisääntymiseen, sillä stressi tutkitusti vähentää uusien hermosolujen syntymistä, sanoo Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella työskentelevä Suomen Akatemian akatemiatutkija Miriam Nokia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän on tutkinut yhdessä liikuntabiologian laitoksen professorin Heikki Kainulaisen kanssa, kuinka liikunta vaikuttaa aikuisten aivojen neurogeneesiin eli uusien hermosolujen syntymiseen myös aikuisiällä.

Nokian ja Kainulaisen tutkimuksen tärkein tutkimuskysymys on, miten erilaiset liikuntamuodot vaikuttavat neurogeneesiin, eli onko olemassa joitain tiettyjä lajeja, joiden vaikutuksesta uusia hermosoluja syntyisi enemmän.

Tutkimuksessa keskityttiin tarkastelemaan, kuinka neurogeneesi etenee viidellä eri rottaryhmällä. Yksi rottaryhmä sai juosta juoksupyörässä halutessaan omassa kotihäkissään, kaksi muuta ryhmää hyödynsi juoksumattoja sekä intervalli- että kestävyysharjoitteita tehdessään.

Neljäs ryhmä teki voimaharjoitteita viidennen ryhmän toimiessa verrokkiryhmänä eli liikkumattomana.

Voimaharjoitteiden kehittäminen rotille osoittautui hankalaksi tehtäväksi: rottia kun ei voi laittaa nostamaan painoja samalla tavoin kuin ihmiset.

-  Voimaharjoittelun toteuttaminen oli ehkä hauskin asia koko tutkimuksessa. Liikuntabiologian laitoksen yliopistotutkijan Juha Ahtiaisen kanssa toteutetussa tutkimuksessa rotat laitettiin kiipeämään tikapuita pitkin lyijypainojen kanssa ja teimme niiden kanssa 6-10 toistoa per sarja - samalla tavoin kuin ihminen tekisi kuntosalilla käydessään, Nokia kertoo.

Tutkimuksen edetessä paljastui, että erilaiset liikuntamuodot vaikuttavat erilailla aivojen neurogeneesiin. Erityisesti omaehtoisesti juoksupyörässä juosseiden rottien aivot hyötyivät liikunnasta, mutta esimerkiksi voimaharjoittelulla ei todistettu olevan minkäänlaista vaikutusta hermosolujen lisääntymiseen.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi