Keskiviikko, 17.7.2019 
Ossi, Ossian
Kotimaa

Maahanmuutto tasaista Pohjois-Karjalassa

  • Karjalainen
Maahanmuuttajien määrä ei ole kasvanut Pohjois-Karjalassa muutamaan vuoteen. Maahanmuuttajien määrä ei ole kasvanut Pohjois-Karjalassa muutamaan vuoteen.
Pohjois-Karjalan maahanmuuttokäyrä pysyy tasaisena, eikä kasvua ole viime vuosina tullut. Vuonna 2013 Pohjois-Karjalaan muutti 596 ulkomaalaista.

Yhteensä ulkomaan kansalaisia asui Pohjois-Karjalassa viime vuonna 3 654 henkilöä. Vieraskielisiä puolestaan oli 5 107.

Eniten ulkomaalaisia asuu Joensuussa (1 886), Lieksassa (518) ja Kiteellä (278).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson korostaa maahanmuuton olevan tärkeää itäsuomalaisille kunnille, joiden väestön huoltosuhde alkaa olla heikoissa kantimissa.

-  Kunnissa tulisi kiinnittää maahanmuuttajiin vielä nykyistä enemmän huomiota ja ymmärtää se, mikä hyöty maahanmuuttajista on. Maahanmuutto on tarpeen tasapainottamaan väestökatoa, joka olisi paljon suurempaa ilman maahanmuuttajia, Mattsson painottaa.

Hänen mukaansa ihanteellista olisi, että maahanmuuttoasiat nousisivat kunnissa tasavertaisiksi aiheiksi kunnan muiden hoidettavien asioiden rinnalle.

Lieksa erottuu suhteellisella ulkomaalaisväestömäärällään koko Suomen laajuisesti. Kantaväestöön suhteutettuna ulkomaalaisia on lieksalaisista 4,2 prosenttia.

Esimerkiksi Tampereella vastaava luku on 4,1 ja Lahdessa 4,0. Ulkomaalaisten suhteellinen määrä on Lieksassa Itä-Suomen korkein.

- Lieksan saavutus on huikea. Esimerkiksi Kuopioon nähden Lieksan määrä on kaksinkertainen, Mattsson kehuu ja painottaa ulkomaalaisten määrän olevan kunnalle tai kaupungille aina menestymiskysymys.

-  Lieksa on saanut houkuteltua maahanmuuttajia, Mattsson yhdistää.

Pohjois-Karjalassa Lieksan perässä tulevat Tohmajärvi ja Outokumpu, joissa maahanmuuttajien osuus on 2,7 prosenttia sekä Joensuu ja Kitee, joissa se on 2,5 prosenttia.

Venäläiset ovat ymmärrettävästi suurin maahanmuuttajaryhmä koko Itä-Suomessa. Heitä oli viime vuonna 3 496. Venäläiset ovat suurin ulkomaalaisten ryhmä niin työnhakijoina kuin opiskelijoinakin.

Toiseksi eniten maakunnassa oli virolaisia, ja kolmanneksi eniten somalialaisia ja thaimaalaisia.

Noin 80 prosenttia Itä-Suomen maahanmuuttajista tulee Euroopasta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa