Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Selitys oudolle nimelle: "Kaikki olivat musiikkimiehiä"

  • Karjalainen
Osaavatkohan Joensuun opiskelijat olla iloisia siitä, että heidän asuntoyhtiönsä nimi kuulostaa ja maistuu mukavammalta kuin useimpien muiden kaupunkien: Tampereella on Toas eli Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö ja vastaavasti Lappeenrannassa Loas, Helsingissä Hoas ja Kuopiossa Kuopas.

Joensuussa asutaan reilusti Ellin taloissa, käydään Ellin toimistolla ja lumet luovat Ellin miehet.

Opiskelijatalojen nimen synty on helppo jäljittää juukalaisen Eino Kettusen lauluun Joensuun Elli. On kuitenkin arvuuteltu, että nimen taustalla on myös Reino Helismaan kappale Ellin boksissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nimi tulee Kettusen laulusta, vakuuttavat 1970-luvulla alun joensuulaiset opiskelija-aktiivit.

-  Meillä oli mielessä ihan selvästi se laulu. Kun säätiössä kaikki olivat musiikkimiehiä, sitä kautta ensimmäiselle kerrostalolle tuli nimi Joensuun Elli -laulusta, kertoo Matti Pasanen, joka oli tuolloin Joensuun opintosäätiön asiamies.

Ellin sijaan Joensuussa voisi olla käytössä persoonaton Joas-nimi, jos opiskelijatalojen omistusmuodoksi olisi valittu säätiö muiden kaupunkien tapaan.

Yksi säätiö Joensuussa vaikuttikin 1960-luvun lopulta alkaen. Pohjois-Karjalan opintosäätiöllä oli sääntöjensä mukaan monta tarkoitusperää, mutta sen toiminta keskittyi opiskelija-asuntotuotantoon.

Säätiö päätti perustaa ensimmäistä Länsikadun rakennusta varten vuonna 1971 yhtiön nimeltä Kiinteistö Oy Joensuun Elli. Osakkaiksi olivat ylioppilaskunta, Joensuun kaupunki ja opintosäätiö.

-  Arveltiin, että yhtiömuoto olisi reilumpi peli. Säätiöt eivät samalla tavalla ole demokraattisen kuvion valvonnassa, muistelee Pasanen.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa