Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Mieheltä löytyi läjäpäin dopingia ja maastopyöriä - ehdollista vankeutta

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 37-vuotiaan miehen dopingrikoksesta, kun hänen hallustaan tavattiin viime marraskuussa huomattava määrä dopingaineita.

Lisäksi mieheltä takavarikoitiin samoihin aikoihin kotietsinnöissä anastetuksi epäiltyjä maastopyöriä. Kymmenen niistä todettiin anastetuiksi, ja pyörien osalta miehen syyksi luettiin kätkemisrikos.

Tuomioksi teoista tuli viisi kuukautta vankeutta ehdollisena.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Molemmissa syytekohdissa syyte oli törkeästä tekomuodosta, mutta siinä muodossaan ne eivät menneet läpi.

Poliisi otti miehen marraskuussa kiinni epäiltynä törkeään huumausainerikokseen, josta mies tuomittiinkin jo aiemmin viime talvena vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Kiinnioton jälkeen poliisi löysi miehen asunnosta ja autosta muun muassa 50 kappaletta testosteronia sisältäneitä ampulleja, tuhat kappaletta metandienoni-pillereitä ja 500 kappaletta stanotsolia sisältäneitä pillereitä.

Vastaaja väitti hankkineensa yhdellä kerralla satsin pelkästään omaa käyttöään varten.

Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä kumosi puhelimitse todistajana kuultuna vastaajan väitteen.

Kuulemisen ja kirjallisen asiantuntijalausunnon pohjalta oikeus katsoi, että takavarikoitu määrä riittäisi kymmenelle henkilölle 7-9 kuukauden käyttöjaksoon.

Vastaaja selvisi kuitenkin törkeän tekomuodon syytteestä kuiville, kun todistelussa ei tullut näyttöä pakkausten merkintöjen paikkansapitävyydestä pitoisuuksien suhteen eikä aineita oltu tutkittu siinä mielessä. Näin rikos luettiin syyksi perusmuotoisena tekona.

Vähäiseksi katsottu dopingaineiden hallussapito pelkästään omaa käyttöä varten ei ole rangaistavaa toisin kuin huumausaineiden osalta.

Takavarikoidut dopingaineet tuomittiin valtiolle.

Kätkemisrikoksen kohteena olleista maastopyöristä yhdeksälle löytyivät omistajat Keski-Suomesta, josta ne oli anastettu vain vähän aiemmin ennen päätymistä Joensuuhun.

Asianomistajien tekemien rikosilmoitusten mukaan pyörien yhteisarvo oli noin 7 000 euroa, joten syyte oli törkeästä kätkemisrikoksesta.

Vastaaja kertoi ostaneensa pyöräsatsin joensuulaisella huoltamolla tuntemattomalta mieheltä 1 500 eurolla.

Yhdelle takavarikoidulle pyörälle ei löytynyt omistajaa ja vastaaja saa pitää sen. Oikeus arvioi lopulta pyörien yhteisarvoksi enintään 4 000 euroa, mikä ei riittänyt täyttämään törkeän tekomuodon kriteeriä.

Vakuutusyhtiölle kätkijän on korvattava jo maksetuista korvauksista 770 euroa ja 210 euroa käräjäkuluja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa