Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Kotimaa

Loton suosio merkittävässä laskussa - tässä syyt

  • Karjalainen

Loton liikevaihto on kahdessa vuodessa laskenut kuudenneksella: kun vuonna 2011 kassakoneet kilisivät 576 miljoonan euron edestä, viime vuonna Lottoa pelattiin enää 480 miljoonalla eurolla.

Mikä Loton suosion laskun selittää?

Asiaa selittää neljä eri tekijää, joista tärkein on jättipotin koko. Lotolle on käynyt samoin kuin aiemmin Vikinglotolle. Isommat potit tarjoava Eurojackpot syö Loton suosiota, samalla tavalla kuin Lotto söi Vikinglottoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka useimmille suomalaisille miljoona euroa on käsittämättömän iso raha, jää toistaiseksi maksimissaan 13 miljoonan potteja tarjoava Lotto Eurojackpotin 50-60 miljoonan euron jalkoihin. Kyse on pitkälle yksilöpsykologiasta, jonka kanssa arkijärjellä on vähän tekemistä. Osa pelaajista pelaa varmasti aina, mutta satunnaiset pelaajat pelaavat vain jättipotteja ja kasvattavat siksi juuri suurimpien pottien liikevaihtoa.

-  On totta, että isommat potit kiinnostavat enemmän, mikä näkyy Eurojackpotin suosion kasvussa. Trendi on se, että pelaamisen kasvu on siirtynyt yhä enemmän toisaalta nopearytmisiin pienempien voittojen peleihin ja toisaalta taas isojen pottien peleissä nimenomaan Eurojackpotin tyyppisiin megaisojen pottien peleihin, myöntää Veikkauksen pottipelien liiketoimintaryhmän johtaja Nora Vähävirta.

Toinen selitys on jättipottien määrä.

-  Lisäksi Lotossa tarjolla olevat potit vaikuttavat merkittävästi kokonaispelaamiseen, ja viimeisen 1,5 vuoden aikana Lotossa ei ole ollut niin paljon ennätyspotteja kuin sitä aikaisempina parina vuotena, Vähävirta jatkaa.

Kolmanneksi voidaan olettaa, että lottoarvonnan tv-lähetys on ollut osa suomalaista elämänmuotoa. Ihmiset varasivat saunavuoroja, passauttivat omien saunojensa aikoja ja kyläilyjään lottoarvonnan mukaan. Kun arvonta meni Yleisradiolta MTV:lle ja siirtyi myöhempään aikaan, erkani pelaajien konservatiivisin sakki pelistä.

-  Näin ei ole käynyt. Loton tapapelaajat pelaavat kyllä edelleenkin lottoa, vaikkeivät kaikki heistä katsoisikaan arvontaa entiseen tapaan. Loton kokonaispelaamisen pieneneminen tulee enemmänkin siitä, että satunnaiset pelaajat ovat pelanneet vähemmän. Nämä satunnaiset pelaajat menevät erityisesti isojen pottien perässä, Vähävirta toteaa.

Neljänneksi voi sanoa, että suomalaiset ovat fiksuja. Kun ajat ovat huonot, jäävät ensimmäisiksi pois kapakoinnit, taksikyydit, kampaajakäynnit - ja rahapelit.

-  Kyllä heikot taloudelliset ajat näkyvät myös rahapelaamisessa, vaikkakaan ei niin jyrkästi. Loton tapapelaajat eivät välttämättä jätä kokonaan pelaamatta lottoa mutta saattavat pienentää viikoittaista panostaan. Edellä mainitut satunnaiset pelaajat sen sijaan saattavat herkemmin jättää rivinsä pelaamatta, Nora Vähävirta huomauttaa.

Veikkauksen onni on ollut, että Eurojackpot ja Keno ovat kasvattaneet suosiotaan. Näin ollen Veikkauksen liikevaihto on noussut huonoinakin vuosina, vaikka paras syömähammas - parhaina vuosina 35 prosenttia liikevaihdosta tuonut - Lotto on tylsistynyt.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa