Torstai, 3.12.2020 
Meri, Vellamo
Kotimaa

Jari-Pekan toimitusjohtaja perustelee: tämän takia emme myy alkoholia ja tupakkaa

  • Karjalainen
Liikenneasemaketju Jari-Pekka tunnetaan ympäri Suomea erityisesti siitä, ettei niissä myydä alkoholia eikä tupakkaa. Kun ensimmäinen Jari-Pekka avattiin Hankasalmelle vuonna 1990, tupakanpolttoa ei ollut vielä rajoitettu missään - paitsi Jari-Pekassa. Paikasta tuli viikossa kuuluisa.

- Oulussa asti tiedettiin, että meillä ei voi polttaa eikä ostaa tupakkaa. Alussa ajattelimme, että moni tuli meille syömään, kun sai syödä savuttomassa paikassa. Nyt muutkin paikat ovat savuttomia. Se on tietysti vähän huono juttu meidän kannaltamme, mutta silti se on parasta, mitä tällä alalla on 25 vuoteen tapahtunut.

Jari-Pekan helluntailaiset yrittäjät vieroksuvat tupakkaa kristillisen vakaumuksensa vuoksi. Myös työntekijöiden tupakointia on suitsittu: työajalla ei saa polttaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oluen myynnistä Koposet joutuivat päättämään vuonna 1993, kun keskiolutta sai alkaa myydä huoltoasemilla. He sanoivat sillekin kiitos ei.

Viinin myyntiä Koponen voisi harkita, jos Jari-Pekat sijaitsivat vaikkapa jossain Välimeren maassa.

- Viiniä juodaan monessa paikassa kuin maitoa, 48 maassa matkustellut Koponen tietää.

Hänen mukaansa Jari-Pekkoihin on tullut vuosien aikana valtavasti palautetta: olette tulleet minun puolelleni, kun ette myy tupakkaa ja alkoholia.

- Kun tehdään liikeideassa tällainen henkilökohtainen valinta, mennään aina jonkin asian puolelle. Emme me haluakaan olla samanlaisia kuin muut.

Koposella on tähän kohtaan kaava.

- Yrityksellä on aina 96 prosenttia asiois­ta kunnossa ja neljä prosenttia on jokin häiriö. Meillä se on se, että jätämme ottamatta rahaa tupakasta ja alkoholista.

Asiasta kirjoitti Sunnuntaisuomalainen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi