play

Poliisi neuvoo: Näin kannattaa vastata "nettimussukoille"

Toimitus

Suomen Poliisi kampanjoi parhaillaan nettipetoksia vastaan. Kampanjan teemaana on: "Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta!"

Yksi, valitettavan yleinen nettipetoksen muoto on niin sanottu Auervaarailu, kirjoittaa Länsi-Uudenmaan poliisi.

Espoon poliisille tulleen rikosilmoituksen mukaan mukamas amerikkalainen Afganistanissa palveleva sotilas on pyytänyt rikosilmoituksen tehnyttä naista hoitamaan kuljetus-, tulli-, vakuutus- ja muita käsittelykuluja, jotta nettirakas voisi lähettää isohkon summan rahaa. Näihin maksuihin meni ilmoittajalla yli 30 000 euroa.

- Petosten takana on usein järjestäytynyt ammattimainen rikollisryhmä tai yksityinen sarjanettipettäjä, jotka ovat pitäneet huolen jälkiensä peittämisestä. Nettiosoitteet, identiteetit, faktat ja tyylilaji voivat olla täysin uskottavia ja on ymmärrettävää, että moni petoksen kohteeksi joutunut on mielestään tarkistanut taustat faktat huolellisesti ja pitänyt niitä luotettavina, Länsi-Uudenmaan poliisi kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Poliisi antaa Facebookissa myös ohjeet siihen, miten "nettimussukaa voi testata".

Tapaus 1: Auervaara: Olemme nyt vuoden tsättäileet ja skypetelleet netissä. Voit jo varmasti luottaa minuun. Voitko lähettää minulle rahaa lentolippuun 1300 euroa minun serkkuni tilille Ouagadougouhun, niin tulen tapaamaan sinua Suomeen. Minulla ei ole omaa tiliä.

Vastaus: Olisi ihanaa nähdä sinut, mutta en voi lähettää rahaa ulkomaille. Lainaa sukulaisilta, niin maksan sinulle lipun hinnan kunhan tapaamme täällä Suomessa.

(Emmekä näin onnellisesti käydessäkään suosittele edelleenkään pumppaamaan rahaa sokeasti nettirakkaalle)

Tapaus 2: Auervaara: Hei, sinä ihana komea ystäväni. Kiitos lentolippurahoista. Tarvitsen vielä rahaa, lääkärintarkastukseen, rokotuksiin ja viisumin. Täällä meillä on semmoinen juttu kuin korruptio. Minun täytyy lahjoa kaikki viranomaiset ja lääkärit, että saan tarvittavat dokumentit. Voitko lähettää nimikaimani kuolleen isoäidin tilille vielä 1000 euroa, että pääsen sinua tapamaan Rakas?

Vastaus: Olen löytänyt uuden varakkaan rakkaan. Toivotan sinulle kaikkea hyvää.

Tapaus 3: Auervaara: Olen löytänyt ihanan kesämökin meille Floridasta. Se maksaa 300 000 dollaria. Varani, noin tslijoona euroa, ovat vielä 6 kk kiinni määräaikaisrahastossa, ennen kuin pystyn ne tulouttamaan. Voitko lähettää minulle pikatoimituksena käsirahana 50 000 euroa?

Vastaus: En voi. Tulen sinne itse ensi viikolla henkilökohtaisesti katsastamaan mökin ja tapaamaan kiinteistövälittäjää sekä Amerikan lakimiesliitosta valitsemaani paikallista lakimiestä. Voimme sitten samalla viettää ihanaa laatuaikaa yhdessä.

Tapaus 4: Auervaara: Hei rakkaani! Olen saanut sisäpiireiltä vihiä aivan loistavasta salaisesta sijoituskohteesta Naurusaarille, josta tuotto on 150 % kuukaudessa. Olen sijoittanut kohteeseen 200.000 euroa. Tarvitsen vielä 100.00 euroa, niin pääsemme V.I. P klubiin ja saamme lisäbonuksia.

Vastaus: Olen jo Pihtiputaan osuuskaupan V.I. P asiakas ja se riittää minulle. Toivotan onnea sijoituksiisi.