Perjantai, 17.1.2020 
Toni, Anton, Antto
Kotimaa

"Osa karsastaa, osa tykkää" - Mikä on tehdashuollettu iPhone-älypuhelin?

  • Karjalainen
Suomessa on myynnissä tehdashuollettuja älypuhelimia jo supermarketeissakin.

Tehdashuollettuja iPhone-älypuhelimia myy esimerkiksi Gigantti. Mikä tehdashuollettu älypuhelin oikein on, Joensuun Gigantin osastopäällikkö Toni Heikkinen?

- Applen laite on ollut asiakkaalla, siihen on tullut vika ja se on palautettu Applelle takuukäytännön mukaisesti. Jos laitteeseen on tullut esimerkiksi kaiutinvika, Apple ei varsinaisesti huolla laitetta vaan antaa asiakkaalle uuden laitteen tilalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Kun viallinen laite on tullut huoltoon, se korjataan täysin. Vioittunut osa vaihdetaan, ja laite saa uuden akun, kuoret ja esimerkiksi kuulokeliitännän. Tehdashuolletussa puhelimessa ei ole minkäänlaisia käytön jälkiä, Heikkinen vakuuttaa.

Heikkisen mukaan tehdashuollettuun iPhoneen pätee kahden vuoden takuuaika. Apple on ainoa tehdashuollettuja puhelimia Suomessa tarjoava valmistaja, Heikkinen toteaa.

Heikkinen ei osaa tyhjentävästi sanoa, mikä takuuhuoltoon päätyneissä iPhoneissa on alun perin ollut vialla.

- Jos puhelimessa on kosteusvaurio, se ei mene myyntiin. Jos puhelimessa ei ole erillistä vesisuojausta, piiriosat hapettuvat. Tehdashuolletuissa puhelimissa on voinut olla mekaanisia vikoja, esimerkiksi äänenvoimakkuusnappi on voinut olla rikki.

Oleellisin syy, miksi tehdashuollettuja älypuhelimia myydään, on halvempi hinta, Heikkinen perustelee.

-  Jos miettii iPhone 5  -älypuhelinta, tehdashuollettu puhelin voi maksaa 150 euroa täysin tuliterää puhelinta vähemmän.

Tehdashuollettuja älypuhelimia ei ole myynnissä Joensuun RingRingissä, yrittäjä ja toinen osakas Antti Lähteenmäki kertoo.

- Meidän mielestämme laite ja hinta eivät ole kohdallaan tehdashuolletussa iPhone 4 -puhelimessa. Mielestämme malli on liian vanha, ja se on muistiltaan liian pieni. Uusimmat käyttöjärjestelmät ja sovellukset eivät välttämättä pyöri niissä.

Heikkinen huomauttaa, että ainakin Gigantti myy tehdashuolletun iPhone 5  -puhelimen kahta eri muistiversiota.

- Fakta on, ettei iPhone 4 -puhelimeen voi saada aivan uusimpia päivityksiä, Apple uutisoi sen itsekin, Heikkinen sanoo.

Lähteenmäen mielestä tehdashuolletuissa älypuhelimissa ei ole mitään arveluttavaa.

-  Ei, koska puhelimelle annetaan normaali takuu, se tulee paketissa ja se on korjattu.

Heikkisen mukaan tehdashuolletut iPhonet rantautuivat Suomeen viime kesänä. Ne ovat menneet kaupaksi jopa yllättävän hyvin, osastopäällikkö tuumii.

- Emme ole huomanneet, että tehdashuollettuja malleja tuotaisiin useammin huoltoon kuin tuliteriä malleja, Heikkinen ilmoittaa.

Miten tehdashuollettuja älypuhelimia voi riittää asiakkaille?

-  Tehdashuollettuja laitteita on tarjolla rajoitetuissa erissä, ei niitä ole jatkuvasti saatavilla. Toisaalta Applen laitteita on todella paljon käytössä, Heikkinen sanoo.

Lähteenmäki ei usko, että vanhempien tehdashuollettujen älypuhelinten kysyntä räjähtää Suomessa.

-  Jos uudempia malleja saisi tehdashuollettuina ja hinta olisi kohdallaan, puhelimet olisivat myyntikoneita.

Heikkisen mukaan tehdashuolletut älypuhelimet pitävät pintansa.

-  Osa tykkää ja osa karsastaa Applen tuotteita. Uskon kuitenkin, että tehdashuolletut älypuhelimet menevät kaupaksi jatkossakin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa