Perjantai, 15.11.2019 
Janika, Janita
Kotimaa

Karjalan Lääketiedepäivät käynnistyivät - alkoholi ja tupakka syynissä

  • Karjalainen
Arkistokuva Arkistokuva
Karjalan Avajaispäivänä Polvijärven Huhmarissa käsiteltiin muun muassa Suomen ja Venäjän suurimpia kansanterveyshaasteita, alkoholia ja tupakkaa, sekä kansanterveystilannetta Venäjällä.

Esillä oli myös nyt päättynyt, kaksikymmentä vuotta kestänyt Pitkäranta-projekti ja sen tulokset.

Avauspuheenvuoron pitänyt Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen nosti omassa puheenvuorossaan esiin erityisesti lasten ja nuorten terveyden, sekä syrjäytymisen ehkäisyn. Aaltonen kiitteli vuosia jatkunutta hyvää yhteistyötä niin valtionhallinnon kuin Karjalan alueen toimijoiden kesken.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Ihmiset elävät kauemmin, ja toivon mukaan suurimman osan elinvuosistaan terveinä. Sen eteen tulee tehdä töitä niin politiikka- kuin yksilötasolla, molemmissa Karjaloissa, Aaltonen linjasi.

Professori Pekka Puska (kuvassa) puhui tupakan ja alkoholin aiheuttamista riskeistä kansanterveydelle. Puskan mukaan tupakka ja alkoholi ovat merkittävät kansanterveyttä vaurioittavat tekijät Suomessa ja Venäjällä sekä keskeiset väestön terveyseroja aiheuttavat tekijät.

Lääkkeeksi näihin riskeihin Puska tarjoili valistuksen lisäksi vahvaa poliittista tahtoa vaikuttaa muun muassa näiden päihteiden saantiin.

Karjalan tasavallan päämiehen sijainen sosiaaliasioissa, ministeri Valentina Ulich toi omassa alustuksessaan esiin vuosia jatkuneen yhteistyön tuomat eväät puhua rajan molemmin puolin ilmenevistä terveysongelmista.

-  Terveyttä saavutetaan yhteistoimin ja -voimin, siksi kaikki eri alojen toimijat tulee saada toimimaan yhdessä tulosten saavuttamiseksi. Meidän täytyy tiedostaa, miten ihmiset motivoidaan muuttamaan elämäntapojaan ja terveet elämäntavat saadaan juurrutettua, hän totesi.

Karjalan Lääketiedepäivät on terveysyhteistyön foorumi, jossa käsitellään kroonisten tautien ehkäisyyn ja terveyden edistämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita.

Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään nyt 13:tta kertaa, ja teemana on terveyttä yhteistyöllä.

Lomakeskus Huhmariin Polvijärvelle teemaa on kokoontunut käsittelemään 130 osanottajaa rajan molemmin puolin.

Päiville osallistuu myös muun muassa Venäjän ehkäisevän lääketieteen keskuksen johtaja Sergei Boytshov Moskovasta sekä tutkimusprofessori Pekka Jousilahti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa