Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Kotimaa

Tietokirjallisuus uhkaa kaventua - entistä suurempi osa englanniksi

  • Karjalainen
Helsingin yliopiston tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa (kuvassa) on huolissaan monipuolisen suomenkielisen tietokirjallisuuden säilymisestä. Entistä suurempi osa tutkimustiedosta julkaistaan suoraan englanniksi.

-  Pohtivaa, laajalle yleisölle suunnattua kirjoittamista esimerkiksi tekniikan ja luonnontieteiden aloilta on vähän, Hiidenmaa huomauttaa.

Hiidenmaan mukaan tietokirjojen kirjoittaminen on Suomessa kapeilla hartioilla. Muutamat poikkeuksellisen ahkerat tutkijat harrastavat sitä varsinaisen työnsä ohessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Kärkikosmologimme Kari Enqvist ja Esko Valtaoja tuottavat melkein joka vuosi kirjan, samoin historian alalta esimerkiksi Matti Klinge ja Mirkka Lappalainen. He voisivat hyvin olla kirjoittamatta, mutta se on heidän kutsumuksensa.

Vasta perustetun professuurin yhdeksi tehtäväksi Hiidenmaa nostaakin tutkijoiden kannustamisen ja auttamisen, kun he kirjoittavat omasta alastaan. Perimmäinen ongelma on kuitenkin se, ettei kirjojen kirjoittamisesta ole yleensä päätoimeentuloksi pienellä kielialueella.

-  Yksittäiset, suurelle yleisölle markkinoitavat tietokirjat, kuten Tieto-Finlandia-voittaja, voivat päästä kannattaviksi. Kuitenkin tietokirjat on yleensä valmiiksi suunnattu kapealle lukijakunnalle.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi