Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Rautavaaran tragedia: Ulkopuolista apua on vaikea pyytää

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) pääsihteeri, kasvatustieteen tohtori ja perhetutkimuksen dosentti Mirjam Kalland kertoo Savon Sanomissa, että MLL:ssa valmistaudutaan keskustelemaan ahdistuneiden aikuisten ja lasten kanssa Rautavaaran sunnuntaisesta perhetragediasta.

- Tilastoimme kriisipuhelujen puheenaiheita. Paljon julkisuutta saaneet tapahtumat nousevat yleensä lähipäivinä selvästi keskustelujen aiheeksi ja uskomme, että niin käy nytkin. Tapaus on järkyttänyt meitä kaikkia.  

Kalland muistuttaa, ettei ihminen yleensä pysty hakemaan itse apua, kun tilanne ajautuu perheessä suureen ahdinkoon.

- Kun elämä sumenee, taustalla on usein jo akuutti psykoosi tai vaikea masennus.

- Jos läheiset huomaavat perheen vakavan tilanteen, voivat myös he auttaa ottamalla yhteyttä terveyskeskukseen, sosiaalitoimistoon tai vaikka soittamalla suoraan hätänumeroon, hän neuvoo.

Hän varoittaa kuitenkin syyllistämästä läheisiä, vaikka tilanne kärjistyisi Rautavaaran tapaiseksi tragediaksi.

- En tunne lainkaan Rautavaaran tapauksen taustaa. Yleisesti ottaen tapahtumia on mahdoton ennakoida. Vaikka näkisi ympärillään uhkailua ja synkkiä puheita, ihminen haluaa yleensä aina uskoa, että kaikki menee ohi, eikä mitään näin vakavaa kuin Rautavaaralla voi tapahtua. Se on täysin inhimillistä. Ketään ei voi eikä saa syyllistää jälkikäteen.

Asiasta kirjoitti Savon Sanomat.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi