Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Kotimaa

Opiskelija asuu, syö ja saunoo hotellissa - "Ei tämä glamouria ole"

  • Arttu Koistinen

Jyväskyläläinen Joni Lappalainen, 21, (kuvassa) ei ole tyypillinen yliopisto-opiskelija Joensuussa. Hän on asunut Sokos Hotel Kimmelin neljännessä kerroksessa syyskuusta asti. Loppua hotelliasumiselle ei vielä näy.

Kun toimittaja astuu Lappalaisen hotellihuoneen kynnyksen yli, opiskelija utelee, onko toimittajalla lemmikkejä kotona. Ei, ei ole. Kyse ei ole small talkista, sillä on hyvin tarkkaa, missä Lappalainen voi asua.

-  Olen valitettavasti niin pahasti ympäristöherkkä. Olen altistunut esimerkiksi homeille, mikä on johtanut siihen, etten voi asua ihan jokaisessa opiskelija-asunnossa. Vaikka asunnossa olisi kaikki kunnossa, asunnossa on voitu pitää lemmikkejä tai solukämppäkaveri voi käyttää paljon hajusteita, Lappalainen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lappalainen aloitti syyskuussa yhteiskuntatieteen opinnot Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella.

- Alun perin tulin hyväksytyksi opiskelemaan Kuopioon, jossa vietin syyskuun ensimmäiset päivät. Sitten sisäilma-asiat tulivat vastaan, ja kävi ilmi, etten voinut opiskella siellä. Tulin Joensuuhun nopealla kyydillä.

Lappalainen kulki ensimmäiset yliopiston koulumatkansa Joensuuhun bussilla Jyväskylästä. Se kävi raskaaksi. Lappalainen pääsikin yliopiston hätämajoitukseen.

Tilapäismajoitusta tarvitsi Joensuussa syksyn aikana yhteensä 66 opiskelijaa, joista suomalaisia oli 31, hätämajoitusasioita Itä-Suomen yliopistossa hoitanut Marja Vento kertoo.

-  Lyhin majoittumisaika oli kestoltaan muutamia päiviä, ja suurin osa oli tilapäismajoituksessa koko syyskuun. Lokakuussa tilapäismajoitusta tarvitsevia oli enää muutamia.

Kimmelin lisäksi tilapäismajoitusta tarjottiin GreenStarissa, Partiotalon retkeilymajassa ja Itä-Suomen liikuntaopistossa.

- Meitä Kimmeliin hätämajoittujia oli noin kolmekymmentä. Sai päättää, oliko valmis maksamaan vähän enemmän vuokraa yksityishuoneesta. Tämä on standard-huone. Yllätyin positiivisesti huoneen koneellisesta ilmanvaihdosta, Lappalainen kertoo.

Lappalaisen mukaan hän maksaa vuokraa hotellihuoneesta 450 euroa kuussa. Lappalaisen huone siivotaan kerran viikossa, hän saa syödä hotellin aamupalaa sekä saunoa ja uida hotellissa. Luksuslukaali opiskelijalle, Lappalainen naurahtaa.

Ei hotellielämä pelkkää glamouria ole, Lappalainen huomauttaa. Piilokulut keventävät opiskelijan kukkaroa, ja opiskelija kaipaisi enemmän omaa rauhaa.

-  Joudun pesettämään vaatteeni pesulassa, enkä voi valmistaa ruokaa huoneessani. Hotellihuoneen baarikaappiin ei voi ostaa hirveästi ruokaa. Kyllä järjestely silti taivasalla asumisen voittaa.

Lappalainen myöntää hotellihuoneen kuitenkin tuntuvan jo hieman kodilta.

-  Hotellista on tullut minulle arkipäiväinen ympäristö. Hotellin työntekijöistä on tullut jo vähän kuin ystäviä minulle. Tunnen melkein jokaisen vastaanoton työntekijän, tulee vaihdettua kuulumisia.

Hotellihuoneen pöydällä on kuusi pienehköä muovipussia täynnä lääkkeitä. Lappalainen on saanut diagnoosin muun muassa epilepsiasta, kroonisesta väsymysoireyhtymästä, homeastmasta, kilpirauhasen vajaatoiminnasta, keliakiasta ja migreenistä.

- Myös vitamiini- ja hivenainetasoni ovat romahtaneet. Minulle määrättiin 32 lääkevalmistetta lisää Helsingissä hiljattain.

Kun Joensuussa järjestettiin taannoin koiranäyttely, Lappalaisella oli tukalat paikat.

- Hotellin aula tulvi koiria. Henkeni oli tukossa heti, ja silmäni vuotivat ja olivat aivan punaiset. Päätäni särki, ja oli huono olo. Linnoittauduin hotellihuoneeseeni ja avasin ikkunat. Pari päivää aulan käyttö oli minulle poissuljettua.

Lappalainen huomaa hyvin herkästi, kun hänen ympärillään on tungosta. Ihmisten vaatteissa on esimerkiksi epäpuhtauksia, Lappalainen kertoo.

-  Hotellissa oli ollut valtakunnallinen konferenssi, ja kirjoittelin aulassa kouluhommia tietokoneellani. Kone imee ilmaa sisäänsä ja puhaltaa sitä ulos. Kun toin tietokoneen hotellihuoneeseen, en voinut enää käyttää sitä, koska sen mukana tuli niin paljon karvoja ja pölyä. Jouduin myymään tietokoneen.

Lappalainen on joutunut vajaan kahden kuukauden aikana vaihtamaan reppunsa neljä kertaa.

-  Jos repun kanssa menee huonoon paikkaan, reppua on vaikea puhdistaa. Jos käyn yliopiston kirjastossa repun kanssa, reppu menee roskiin. Tabletit hankaan alkoholiliinalla, Lappalainen valottaa.

Lappalaisen laskujen mukaan Kimmelissä asuu tilapäismajoittujia tällä hetkellä seitsemän tai kahdeksan. Hänelle on toki tarjottu opiskelija-asuntoa, mutta ne eivät ole sopineet Lappalaiselle. Uskooko Lappalainen koskaan löytävänsä opiskelija-asunnon kaupungista?

-  Pieni toivonkipinä elää, ja etsin jatkuvasti kämppää monesta paikasta. Kohta kuitenkin on jo marraskuu, ja on huono aika saada asuntoja. Ne, jotka eivät ole vielä menneet, ovat tyyriitä tai kaukana keskustasta, Lappalainen sanoo.

- Toivoisin, että voisin muuttaa pois hotellista vuoden loppuun mennessä. Joulukuussa kaupunkiin valmistuu uusia taloja, jotka voisivat olla hyvä vaihtoehto minulle. 

Sairaudet latovat haasteita elämiselle, 21-vuotias Lappalainen myöntää.

-  Kun sairauden kanssa elää, oppii kuitenkin tuntemaan sairauden ja itsensä. Jos joku neuvo pitäisi sanoa ihmisille, jotka kamppailevat tällaisten oireiden kanssa, se olisi: "Luottakaa itseenne". Olen itse sairauteni paras mittari. Kannattaa uskoa oireisiin, ja välttää paikkoja, jotka eivät sinulle sovi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi