Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Kotimaa

Joka viides perintöverokäsittely kestää yli puoli vuotta

  • Karjalainen
Joka viidennen perintö- ja lahjaveropäätöksen tekeminen kesti viime vuonna yli puoli vuotta. Venyneiden käsittelyiden määrä oli edellisvuotta pienempi, sillä vielä vuonna 2012 peräti noin joka kolmannessa perintö- ja lahjaveropäätöksessä kesti yli puoli vuotta.

-  Asiat on tarkoitus käsitellä ilman aiheetonta viivytystä, ja tavoite on, että kaikki päätökset tehtäisiin kuuden kuukauden sisällä, ylitarkastaja Jarmo Salminen Verohallinnon henkilöverotuksen ohjaus- ja keskittämisyksiköstä kertoo.

Alueellisia tilastoja käsittelyajoista ei ole Salmisen mukaan saatavilla, koska verohallinto on vuodesta 2008 lähtien ollut yksi valtakunnallinen viranomainen. Tämän vuoksi verotuspäätöksiä voidaan tehdä missä päin maata tahansa riippumatta siitä, millä paikkakunnalla esimerkiksi perittävä henkilö on asunut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tarkoitus on, että päätöksentekoa myös siirrettäisiin verotoimistojen välillä sen mukaan, missä on vapaita tekijöitä.

Töiden siirto on Jarmo Salmisen mukaan lähtenyt liikkeelle verotoimistoissa eri tahtiin.

Tähän on luvassa perintö- ja lahjaverotuksen osalta helpotusta parin vuoden päästä, kun verohallinnon tietojärjestelmää uudistetaan. Tietojärjestelmäuudistuksen jälkeen on tarkoitus ottaa käyttöön valtakunnalliset työjonot, jolloin töitä voidaan jakaa verotoimistojen välillä sähköisesti.

-  Tämä on omiaan lyhentämään käsittelyaikoja, Salminen arvioi.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi