Torstai, 2.7.2020 
Mari, Maria, Marika
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Turvakodeissa pelätään irtisanomisia

Suomen turvakodeissa pelätään vuodenvaihdetta: turvakotien pitäisi silloin siirtyä kuntien harteilta valtiolle.

Huoli liittyy siihen, ehtiikö asiaa koskeva laki valmistua ajoissa. Jos ei ehdi, voidaan turvakodeissa joutua pahimmassa tapauksessa irtisanomisiin ja toiminnan supistuksiin, varoittaa Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja, sosiaalineuvos Ritva Karinsalo.

Näin siksi, että kunnat ovat jo varautuneet poistamaan turvakotien määrärahat ensi vuoden budjeteistaan, mutta ilman lakia valtio ei puolestaan voi osallistua rahoittamiseen.

Epätietoisuutta aiheuttaa myös se, että laissa käytetty terminologia on jäänyt avaamatta turvakodeille. Näin turvakotien ylläpitäjät eivät tiedä, millainen toiminta jatkossa on laissa tarkoitettua turvakotitoimintaa.

Edelleen valtion rahoituksen riittävyys epäilyttää turvakoteja ylläpitäviä tahoja. Valtion turvakodeille varaaman kahdeksan miljoonan euron määrärahan pitäisi hallituksen mukaan riittää kriisitoiminnan ylläpitämiseen nykyisellä tasolla. Alan toimijoiden mukaan raha ei siihen kuitenkaan riitä.

Kahdeksan miljoonan määräraha on viety neljäksi vuodeksi valtion budjettikehyksiin. Suomessa on nyt noin 120 turvakotipaikkaa, kun kansainvälisten suositusten mukaan paikkoja pitäisi olla runsaat 500.

Hallituksen mukaan paikkojen määrää pyritään nostamaan asteittain vuosien mittaan. Samalla turvakotien huonoa maantieteellistä sijoittumista pyritään parantamaan.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehulan (kesk.) mukaan turvakotilaki etenee tällä hetkellä aikataulussa. Samaa viestitetään peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) esikunnasta.

Vaikka turvakodit siirtyvät valtiolle, säilyy kunnilla velvollisuus huolehtia sosiaalipalveluiden niin sanotuista avopalveluista.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi