Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Kotimaa

Villieläinten kuvatunnistuksen asiantuntijat kokoontuvat Joensuuhun

  • Karjalainen
Valokuvatunnistuksen asiantuntijat eri puolilta maailmaa kehittävät villieläinten tunnistusta Joensuussa 3.-6. marraskuuta. Itä-Suomen yliopiston järjestämässä ja Suomen kulttuurirahaston rahoittamassa tieteen työpajassa huomioidaan erityisesti uhanalaiset, hankalasti tavoitettavat ja vähälukuiset lajit sekä niiden tutkimuksen kehittäminen ja kansalaisten osallistaminen.

Eläimen pysyviin kuvioihin tai merkkeihin perustuva yksilötunnistaminen (photo-ID) mahdollistaa yksilön elinkaaren ja selviytymisen sekä eläinkantojen koon ja levittäytymisen arvioinnin. Se on myös tehokas tapa havainnoida eläinkantojen terveydentilassa ja selviytymisessä tapahtuneita äkillisiäkin muutoksia. Tarkan tiedon avulla voidaan tunnistaa erilaisia uhkatekijöitä ja hoitaa eläinkantoja kohdennetusti.

-  Erityisesti uhanalaisten ja vähälukuisten lajien luotettava kannanarviointi edellyttää mahdollisimman tarkkaa ja ajantasaista seurantaa, jolloin perinteiset laskentamenetelmät vaativat usein tuekseen photo-ID:n tyyppisiä vaihtoehtoisia menetelmiä, kertoo yliopistotutkija Mervi Kunnasranta tapahtuman järjestävästä norppatutkimusryhmästä Itä-Suomen yliopistosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työpajan aiheena on luonnonvaraisten eläinten valokuvatunnistus ja sen sovellukset villieläinkantojen seurannassa ja suojelussa. Työpajassa paneudutaan muun muassa hylkeiden, valaiden, petoeläinten, lintujen ja matelijoiden yksilöntunnistamiseen.

-  Saimaannorpan osalta olemme lähteneet jo kokoamaan yksilökohtaista kuvapankkia, mistä idea työpajojen järjestämiseen alun perin syntyi. On todella hienoa, että meille tuli mahdollisuus työpajakokonaisuuden järjestämiseen täällä Itä-Suomessa. Eri puolelta maailmaa on tullut jo kiitosta tämän aivan uuden tyyppisen yhteistyömahdollisuuden järjestämisestä, mikä kertoo, että tarvetta verkostoitumiseen on, sanoo työpajan vetäjä Mervi Kunnasranta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi