Lauantai, 19.10.2019 
Uljas
Kotimaa

Stubb piipahti isoisänsä kotimaakunnassa - "Kiva olla Jojensuussa!"

  • Karjalainen
Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb (kuvassa) veti Joensuun kauppakeskus Isoon Myyhyn väkeä maanantaina. Pääministeri saapui kauppakeskukseen juttelemaan kansalaisten kanssa kello 16.30.

Asiakkaat pohtivat Stubbin maanantain aikatauluja kauppakeskuksessa jo kello 13:n aikoihin. Kello 16.20 kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa ihmisiä on noin parisataa. Väkijoukossa on nuoria, keski-ikäisiä ja vanhuksia.

Jotkut vilkuilevat rannekellojaan kauppakeskuksen kahvipöydissä. Iäkkäällä naisella on kourassaan postikortti, johon hän eittämättä odottaa pääministerin nimikirjoitusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kontiolahtelainen Santeri Ollikainen, 27, odottelee Stubbia kirjakaupan edessä. Edessään hänellä on lastenrattaat, joissa nukkuu muutaman kuukauden ikäinen Onni-vauva.

-  Kiinnostaa kuulla, miten mies ottaa kantaa hallituksen kritisointiin ja kokoomuksen kannatuksen laskuun. Hän on vetämässä laivaa. Ei minulla kuitenkaan mitään ole sydämelläni.

-  Pääministerin pitää varmaankin jalkautua kansan pariin, mutta ei haittaa, vaikka hän ei kävisikään täällä. En ole kyseistä kaveria aikaisemmin nähnyt, Ollikainen jatkaa.

Stubb saapuu paikalle ajallaan. Ihmiset saartavat miehen pian ja kaivavat esiin älypuhelimia ja pokkarikameroita. Väkijoukossa kuulee puhuttavan suomea, venäjää ja ruotsia.

Pääministeri poseeraa yhteiskuvissa sarjatulella. Joensuulaisella virkamiehellä Jukka Erosella on ikää saman verran kuin pääministerillä, 46 vuotta. Hän ehtii yhteiskuviin ensimmäisten joukossa.

-  Tytär otti kuvan, se onnistui riittävän hyvin. Vähän ehkä jännitti tavata Stubb, mutta hän vaikuttaa sellaiselta kaverilta, jota ei tarvitse jännittää, Eronen tuumii.

Julkisuudessa on puhuttu hallituksen luottamuspulasta ja jopa ennenaikaisista vaaleista. Eronen uskoo hallituksen yrittävän parhaansa.

-  Hallitus ei välttämättä ole onnistunut tehtävässään tarpeeksi hyvin. Uskon, että hallitus tekee kovasti töitä, mutta en tiedä, mihin se riittää.

Pohjoiskarjalaiset puhelevat pääministerin kanssa varsinkin sote-kuvioista.

-  Olen saanut myös paljon tsemppiviestejä, "nyt taistelumieltä" ja "hyvin menee". Oikein hyvä henki kaikin puolin, Stubb sanoo.

Muuan mies yrittää tarjota pääministerille huikkaa pullostaan, mutta turvamiehet ohjaavat hänet sivummalle. Väkijoukon polttopisteessä olemisen luulisi olevan rankkaa. Onko näin?

-  Ei se ole ollenkaan rankkaa, kenttätyö on parhainta. Siitä tulee oikein hyvä tunne. Ei kannata koskaan aliarvioida työpaineita tässä ammatissa ja sitä, että ihmiset tulevat kertomaan kokemuksiaan ja mielipiteitään. Kenttätyö antaa hirmuisesti energiaa, Stubb vakuuttaa.

Stubb ei ollut aiemmin vieraillut Pohjois-Karjalassa pääministerinä. Visiitti on hänen mielestään ollut oiva.

-  Isoisäni Kai Setälä varttui Lieksassa kolmen veljensä kanssa. Kiva olla täällä Jojensuussa, Stubb kertoo.

Kokoomuksen järjestämä matka suuntautui Outokumpuun ja Joensuuhun. Lasten kaivoksella Outokummussa oli yleisötilaisuus maanantaina kello 13.

Joensuussa pääministeri tapasi kansalaisia myös Kerhotalo Ruplalla. Stubb vieraili myös Euroopan metsäinstituutissa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa