Sunnuntai, 17.1.2021 
Toni, Anton, Antto
Kotimaa

Enterorokkoa joensuulaisessa päiväkodissa - "Ei ole epidemiaa"

  • Karjalainen
Joensuun Penttilän päiväkodissa on esiintynyt enterorokkoa, kaupungin päivähoidon aluevastaava Juha Hakkarainen kertoo. Hakkaraisen mukaan enterorokkoa on havaittu kahdella lapsella yhdellä osastolla.

-  Ei tässä mitään epidemiaa ole. Vanhempia on informoitu asiasta, ja päiväkodissa kiinnitetään erityistä huomiota hygieniaan.

Päiväkodin lasten vanhempia on kehotettu tarvittaessa ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Etenkin loppukesällä ja syksyllä lapsilla ilmenee kuumetautia, johon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa sekä muuallakin iholla kuten pakaroissa, lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko toteaa lääkärikirja Duodecimissä.

Lapsella voi ilmetä ennen suutulehdusta myös nielukipua ja vatsavaivoja. Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa.

Kyseessä on enterovirusten aiheuttama rokkotauti, enterorokko, jota kutsutaan myös "käsi- ja suutaudiksi". Sen tavallisin aiheuttaja on coxsackie A16 -virus, mutta samantyyppistä oireistoa voivat aiheuttaa myös muut enterovirukset.

Jos infektio ilmenee vain suutulehduksena, siitä käytetään nimeä herpangiina, ja tauti muistuttaakin herpesviruksen aiheuttamaa suutulehdusta. Enterorokon itämisaika on 3-7 vuorokautta tartunnasta.

Virus tarttuu sekä hengitystie-eritteiden että ulosteen välityksellä, joten käsien pesu on tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä. Erotuksena vesirokkoon enterorokko ei aiheuta yleensä kutinaa ja rakkulat painottuvat käsiin ja jalkoihin.

Enteroviruksia on suuri joukko ja niiden aiheuttama tauti voi vaihdella, Jalanko kirjoittaa.

Tavallisin enterovirusinfektion muoto lienee tavallinen flunssa. Toisinaan entrovirusinfektioihin liittyy korkea kuume, voimakas päänsärky sekä niskajäykkyys merkkinä aivokalvontulehduksesta. Tämä aivokalvontulehduksen muoto on kuitenkin vaaraton ja paranee itsestään.

Oireet voivat olla kuitenkin niin voimakkaat, että tilanne vaatii sairaalatutkimuksia kuten selkäydinnestenäytteen ottoa lannepiston avulla.

Lääkärikirjan mukaan enterorokko on useimmiten melko lievä tauti. Se kestää yleensä alle viikon, paranee itsestään eikä aiheuta jälkitauteja.

Suun rakkulat saattavat kuitenkin olla aristavia, ja niinpä syöminen voi olla hankalaa. Tällöin lapselle on hyvä antaa nestemäistä ravintoa (mehua, vellejä, jäätelöä), jota ei tarvitse pureskella.

Joskus jaloissa ilmenevät rakkulat ovat kivuliaita ja häiritsevät esimerkiksi kävelyä. Varsinaista lääkitystä enterorokon hoitoon ei tarvita. Tulehduskipulääkkeet helpottavat sekä päänsärkyä että muita enterovirusinfektioon liittyviä kipuja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi