play

Havainnekuva: Juukaan lajissaan maailman korkein rakennus

Toimitus

Jääkatedraalin perustustyöt ovat alkaneet Juuan Nunnanlahdessa. Kivikeskuksen viereen on tavoitteena rakentaa joulu-tammikuussa maailman korkein jääkatedraali. Hankkeeseen osallistuu hollantilainen Eindhovenin teknillinen yliopisto, jonka johdolla Juukaan rakennettiin viime talvena läpimitaltaan maailman suurin jääkupoli.

Maailmankuulua Sagrada Familiaa muistuttavan jääkatedraalin rakentaminen alkaa 28. joulukuuta. Pykriitistä eli sahajauholla vahvistetusta jäästä tehdään neljä matalampaa tornia ja päätorni, jonka korkeus on 37,5 metriä. Yhtä korkeaa rakennusta ei ole aiemmin tehty pykriitistä. Avajaisia vietetään 24. tammikuuta.

Jääkatedraalin rakentamiseen osallistuu noin sata opiskelijaa ja muuta vapaaehtoista Hollannista, Belgiasta, Venäjältä ja Suomesta. Rakentamiseen on varattu aikaa neljä viikkoa. Rakentamista johtaa apulaisprofessori Arno Pronk Eindhovenista.

Hankkeen tavoitteena on tutkia pykriitin käyttöä rakentamisessa mutta myös alueen talvimatkailun kehittäminen. Jäärakentamisen rahoitukseen osallistuvat sekä pohjoiskarjalaiset että hollantilaiset.