Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Kotimaa

Pampalon kultakaivoksella vaarallisen aineen onnettomuus

  • Karjalainen
Ilomantsissa Pampalon kultakaivoksella tapahtui vaarallisen aineen onnettomuus sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Rikastamon henkilökunta alkoi lokayrittäjän kanssa tyhjentää kalium-amyyliksantaattisiiloa, minkä seurauksena kemikaali alkoi reagoida.

Kalium-amyyliksantaattia käytetään vaahdotuksessa, jossa arvomineraalit erotellaan toisistaan. Kemikaali on jauhemainen kiinteä aine, jonka haju muistuttaa mädäntynyttä kananmunaa. Kemikaali ärsyttää ihoa ja silmiä. Kemikaali voi joutuessaan kosketuksiin veden kanssa vapauttaa tuotteesta rikkihiiltä. Reaktion aiheutti todennäköisesti kosteus, jota oli päässyt muodostumaan siilossa. Kemikaali oli sijoitettu siiloon viikko aikaisemmin.

Kultakaivoksen henkilökunta soitti hätänumeroon, minkä jälkeen Pampaloon kiirehtivät pelastuslaitoksen yksiköt Ilomantsista ja Tuupovaarasta. Sen lisäksi Joensuusta paikalle lähti kemikaalitorjuntayksikkö.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pelastuslaitos alkoi hoitaa tilannetta neutralisoimalla sammutusjauhetta kalium-amyyliksantaattiin kemikaalisukeltajien kanssa. Sen jälkeen kemikaaliseos imettiin loka-auton säiliöön. Siilon tyhjentämisen jälkeen loka-auto toimittaa kemikaaliseoksen asianmukaiseen loppukäsittelypaikkaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi